Понякога кожата проявява свръхчувствителност към определени безвредни субстанции, организмът реагира с класическа кожна алергична реакция и се развиват заболявания като алергичен контактен дерматит. Тази сравнително рядка форма на екзема засяга предимно хора, изложени продължително време на висока концентрация на алергени в заобикалящата среда. Дерматологичната практика сочи, че най-застрашени от появата на това кожно заболяване са работещите в сферата на фризьорството, санитарията, дезинфекцията и козметиката. Именно те трябва своевременно да вземат превантивни мерки, за да сведат до минимум рисковете от влошаване на здравословното си състояние. При появата на силен сърбеж по кожата, зачервяване и мехурчета, изпълнени с бистра течност, пък е важно незабавно да се консултират с дерматолог и да овладеят неприятните симптоми.

Превенция срещу алергичен контактен дерматит

Специалистите съветват да спазвате следните препоръки за безопасност, ако кожата ви е изложена на непрестанен контакт с алергени като метали и текстилни материали по накитите, козметични продукти и почистващи и дезинфектиращи средства:

  • Използвайте защитни ръкавици без съдържание на латекс
  • Носете блузи с дълъг ръкав
  • Проветрявайте добре работните помещения
  • Поддържайте висока лична хигиена
  • Съхранявайте съгласно установения ред опасните химични вещества и смеси
  • Прилагайте защитни кремове върху кожата
  • Употребявайте хартиени кърпи за еднократна употреба

Овладяване на симптомите на алергичен контактен дерматит

В случай че предпазните мерки не са дали нужния резултат и сте сред “жертвите” на алергичния контактен дерматит, може да следвате следните препоръки, за да се справите с неприятните симптоми:

  • Установете конкретните вещества, които са причина за развитието на тази сравнително рядка форма на екзема, и избягвайте контакта с тях
  • Консумирайте храни, богати на цинк и витамин C, B, E и A. Редица изследвания сочат, че приемът им благоприятства овладяването на голям брой алергични състояния, сред които и алергичния контактен дерматит
  • Нанасяйте хидратиращи и хипоалергенни продукти върху кожата, за да я защитите от вредните атмосферни условия
  • Дерматолозите алармират да избягвате горещия душ или вана и да се къпете с хладка вода

Лечение на алергичен контактен дерматит

Алергичната контактна форма на дерматит успешно може да се овладее, ако се установят конкретните алергени, които я предизвикват, и впоследствие се избягва контактът с тях. Висококвалифицираните специалисти от програма Лекзема предлагат специализирана помощ и консултации в областта на кожното здраве и съобразно индивидуалните нужди на всеки пациент, засегнат от тази рядка форма на екзема, могат да предложат адекватно решение на проблема.

borola