Алергичен контактен дерматит

В някои случаи дерматит (екзема) може да се развие вследствие на контакт с алергени. Състоянието протича по механизма на алергичната реакция и се означава като алергичен контактен дерматит.

Алергичен контактен дерматит – същност

Това е типичен пример на контактен дерматит – кожно заболяване, което се развива непосредствено след контакт с даден алерген. Организмът реагира с класическа кожна алергична реакция.

Разпространение на алергичен контактен дерматит

Това е сравнително рядка форма на екзема. Едва около 20% от случаите на контактен дерматит протичат по този механизъм. Алергичният контактен дерматит засяга предимно хора, пребиваващи дълго при определени условия, например при висока концентрация на алергени в заобикалящата среда. Болшинството от засегнатите са хора, работещи в сферата на фризьорството, санитарията, дезинфекцията, козметиката и др.

Причини за развитие на алергичен контактен дерматит

За поява на заболяването най-силно допринася контактът на кожата с алергени като:

  • метали и текстилни материали по накитите
  • козметични продукти
  • почистващи и дезинфекциращи средства
  • медикаменти за локално приложение
  • битови алергени като домашен прах, козина от домашни любимци, мъх по листата на някои растения и др.

Симптоми на алергичен контактен дерматит

За развитие на това заболяване се говори при наличие на:

  • силен сърбеж по кожата
  • кожно зачервяване (еритема)
  • поява на мехурчета, изпълнени с бистра течност

Протичане на алергичен контактен дерматит

Първите симптоми на заболяването се появяват от няколко часа до 2-3 дни след контакта на алергена с кожата. Често кожата в зоната на контакт задебелява и се вроговява.

За клиничната картина при алергичен контактен дерматит са характерни две основни неща:

  1. Проявата на заболяването е налице не след първия, а след повторен контакт с алергена, както и при всеки следващ такъв. Реакцията се обяснява с повишаващата се сенсибилизация (чувствителност) на организма към въпросния алерген и с постепенно засилващата се алергична реакция към него.
  2. Засягат се само кожните зони, които са в контакт с алергена. Така много лесно може да се установи кой точно предмет или материал е предизвикал алергичната реакция. Например алергичен контактен дерматит се появява като кръгло зачервяване на кожата около каишката на часовника, по протежението на верижката около врата, около катарамата на колана и др.

Лечение на алергичен контактен дерматит

За справяне с тази форма на дерматит се прилагат локални препарати или се разчита на другите лечебни подходи срещу дерматит – системно лечение, фототерапия и др.

За разлика от други типове дерматит, алергичната контактна форма може да се овладее успешно чрез установяване на конкретните алергени и избягване контакта с тях.