Спазването на висока хигиена у дома е важна мярка за предпазване от коронавирус, но може да бъде опасна за кожата на хората с алергична контактна екзема. Повечето домакински почистващи препарати са агресивни и нанасят щети на чувствителната дерма. Но има начини, чрез които да продължавате да спазвате мерките за хигиена у дома, без да обостряте екземата.

Химически дразнители, от които да предпазите кожата си, ако страдате от алергична контактна екзема

Кожата на хората с алергичен контактен дерматит „отговаря” с алергична реакция при среща с определен дразнител. Най-честите, предизвикващи остри реакции, са химическите дразнители. Такива масово се съдържат дори и в по-слабите домакински почистващи препарати. Ето кои съставки обострят алергичната контактна екзема:

  • амоняк
  • хлорид и алкил амониев хлорид
  • амониев хидроксид
  • солна киселина
  • нефтени дестилати
  • петролни разтворители
  • фенол
  • натриев бисулфат
  • натриев хипохлорит
  • натриев или калиев хидроксид

Съвети за предпазване на кожата с алергична контактна екзема при почистване на дома

Обърнете внимание на състава на почистващите продукти

Научете точно какви химически съставки се съдържат в препаратите. Избягвайте тези от тях, които преди са обостряли екземата ви. Следвайте стъпките за безопасно използване, описани на етикета.

Опознайте алтернативите

На пазара се предлагат екологични почистващи продукти с по-благосклонен към природата и кожата състав. Те също трябва да се използват разумно, защото някои от съставките им могат да раздразнят дермата. Винаги можете да заложите на обикновената сода – тя също има почистващи качества.

Съхранявайте разумно

Винаги дръжте почистващите продукти в оригиналните им опаковки. Затваряйте ги плътно, за да избегнете изтичане или разливане.

Не смесвайте почистващите продукти

Не е добра идея да смесвате различни химически субстанции. Те могат да отделят вредни изпарения и да застрашат здравето ви.

Винаги носете предпазни средства при почистване

Избягвайте прекия контакт на кожата с почистващи препарати. Носете дълги, водоустойчиви ръкавици. Избягвайте латексовите ръкавици за чистене, които могат да раздразнят кожата. Винаги след почистване старателно измивайте ръцете си с топла вода и сапун.

Доверете се на специалистите, които се грижат за кожата с екзема

Алергичната форма на контактна екзема може успешно да бъде овладяна чрез правилните специализирани грижи. За тази цел се доверете на дерматолозите на програма Лекзема. Те ще ви насочат към работещите стратегии за справяне с алергичната контактна екзема. От комфорта на своя дом, открийте цялата налична информация относно всички форми на екзема на онлайн страницата на Лекзема. Там можете да зададете своите въпроси, посредством формата за безплатна онлайн консултация, и да получите отговор от нашите специалисти.

borola