Всеки, който страда от атопичен дерматит от дете, със сигурност е забелязал, че в процеса на физическото му израстване екземата поразява различни части от тялото му. Медицината не разполага с еднозначен отговор на въпроса на какво се дължи тази характерна особеност на кожното заболяване. В многобройните доклади и научни публикации по темата обаче до най-малка подробност са описани клиничните изяви на атопичната екзема при кърмачета, деца и възрастни. В настоящата статия ще се спрем накратко на всяка от тях.

Характерни кожни прояви на атопичен дерматит при кърмачета и деца под 2 години

В кърмаческа и най-ранна детска възраст проявите на атопичен дерматит се изразяват във възпаление и зачервяване предимно на лицето в областта на бузите, по вътрешната част на коленете и лактите, и скалпа.

Независимо от еднаквото разположение на обрива скорошно проучване, публикувано в списание JAMA Pediatrics, установи, че децата, ненавършили още две години, страдат от две различни разновидности на атопичния дерматит. При първата проявите на кожното заболяване се преодоляват с времето. При втората обаче екземата не изчезва, а преминава в различна форма. 10% от засегнатите деца са в плен именно на този по-упорит вид атопична екзема. За тях съществува реална опасност да развият хранителна алергия и астма, когато пораснат.

Характерни кожни прояви на атопичен дерматит при деца над 2 години

След втория рожден ден на детето атопичният дерматит може да засегне всяка една част от тялото му. По правило обаче най-уязвими са зоните на свивките (флексорните зони) като вътрешната страна на лактите и задната страна на коленете. В случай че своевременно не се предприемат мерки за овладяване симптомите на атопичната екзема или детето непрестанно разчесва мястото на обрива, кожата в гънките може да се задебели. В резултат проявите на хроничното заболяване се обострят и състоянието се влошава.

Характерни кожни прояви на атопичен дерматит при възрастни

При голяма част от децата проявите на атопичен дерматит се преодоляват към 6-7-годишна възраст. В пубертета пък напълно отшумяват. Това обяснява до известна степен защо честотата на заболеваемост при възрастните е значително по-малка, отколкото при малчуганите. Проявите на атопичния дерматит в зряла възраст силно напомнят тези на кожното заболяване при децата над 2 години. Най-често обривът се разполага върху лицето, дланите и гърба. Характерно е, че кожата е суха и загрубяла.

Компетентна информация и своевременна грижа за пациенти с атопичен дерматит от различни възрасти

Опознаването на хода на атопичния дерматит през годините е предпоставка за по-точно диагностициране и съответно предоставяне на своевременно и качествено лечение. Актуална и полезна информация за различните аспекти на кожното заболяване засегнатите и техните семейства могат да открият в специално създадения за хора с екзема сайт на програма Лекзема. На базата на последните научни изследвания нашите висококвалифицирани специалисти ще насочат засегнатите към общите стратегии за активен и здравословен начин на живот, ще предоставят безплатни прегледи и онлайн консултации.

borola