В тази статия споделяме дали е възможно да има връзка между кожното състояние атопичен дерматит и автоимунитет и какво още провокира кожният проблем.

Атопичният дерматит, наричан още атопична екзема е дерматологично заболяване с хронично-рецидивиращ ход. Проявите на това състояние върху кожата се характеризират с пристъпи на обостряне и периоди на затихване. Резултати от проучване показват, че е възможно кожното състояние атопичен дерматит да започне като алергична реакция, но да прерасне в автоимунен отговор.

Причини за атопична кожа

Според Асоциацията на Американската академия по дерматология атопичният дерматит е широко разпространен проблем, но няма категоричен отговор на въпроса какво точно провокира появата му. Експертите смятат, че комбинация от няколко фактора води до развитие и обостряне на симптомите при атопичен дерматит:

  • Наследствена предразположеност
  • Чувствителна имунна система
  • Околна среда

Генетичният фактор се сочи като главен „виновник“ за развитие на атопичен дерматит. В този случай кожата е предразположена да губи повече вода, което понижава бариерната й функция. Резултатът е суха и незащитена дерма, склонна към развитие на някои видове екзема.

Хиперактивният имунитет също може да е в основата за поява на атопичен дерматит. Когато имунната система работи на свръх обороти, тя погрешно възприема нормални дразнители като заплаха за организма и провокира кожно възпаление.

Доказано е, че хората, които живеят в страни с по-студен и сух климат са по-предразположени към проблеми, свързани с атопична кожа. Замърсяването на въздуха и силното нервно напрежение в ежедневието също могат да провокират появата на атопичен дерматит.

Повече за връзката атопичен дерматит и автоимунитет

Има данни, че автоимунитетът също може да допринесе за развитието на атопичен дерматит. Според авторите на проучване от 2021 г. атопичният дерматит може да започне като алергична реакция и в последствие да се превърне в автоимунен отговор. Изследователите смятат, че това е възможна причина за хронично възпаление и рецидиви.

Друго голямо проучване сред населението от 2021 г. установява, че атопичният дерматит е по-разпространен сред хора с автоимунни заболявания, особено когато засягат кожата или храносмилателния тракт. Например възпалително заболяване на червата, което води до затруднено усвояване на хранителните вещества може да е предпоставка за суха и атопична кожа.

Атопичен дерматит може да възникне и в резултат от прием на лекарствени продукти за овладяване на автоимунни заболявания. Проучване от 2015 г., проведено сред пациенти, които приемат продукт за лечение на болестта на Крон, показва, че 29,6% от участниците развиват екзема, като при 18,5% от тях се наблюдава появата на обострен атопичен дерматит. Тези резултати дават повод за допълнително изследване на връзката между атопичната дерма и автоимунитета в бъдеще.

Съвети за всеобхватна грижа при атопичен дерматит

За овладяване на симптомите при атопична кожа може да се доверите на висококвалифицираните специалисти от Лекзема – програма без аналог у нас за цялостна висококачествена грижа за хората с екзема. Програмата събира на едно място информацията и опита на:

  • медицински специалисти
  • фармацевтичната индустрия
  • мрежа от клиники и консултативни центрове
  • пациенти от страната

Целта е създаване на достъпна и работеща система за контрол и овладяване на атопичната кожа. Експертите от програмата са на среща за:

  • насочване към общите стратегии за активен и здравословен начин на живот без страдание
  • предоставяне на компетентна и актуална здравна информация
  • провеждане на онлайн консултации

Повече информация за предлаганите услуги бихте могли да получите на тел.: (+359) 2 983 6211. За въпроси използвайте имейла office@lekzema.com.

borola