Определени фактори могат изключително лесно да доведат до обостряне на кожното заболяване атопичен дерматит. Ако сте засегнати от този разпространен вид екзема, научете в следващите редове какво влошава симптомите и как можете да подобрите състоянието си.

Ключови фактори за обостряне на атопичен дерматит

Симптомите на атопична екзема преминават през периоди на възпаление и ремисия. Определени дразнители могат сериозно да ги влошат и съответно да причинят силен дискомфорт на засегнатите. Ето кои са най-често срещаните дразнители на атопичната екзема:

Разчесване на кожата

Обостреният дерматит причинява силен сърбеж. Разчесването на кожата е съответното действието, с което всеки засегнат реагира на нетърпимия сърбеж. Агресивното разчесване, често водещо и до кървене и разраняване, допълнително влошава състоянието. Справянето с екземата може да се превърне в силно стресово преживяване, а стресът също обостря симптомите.

Силно потене

Воденето на здравословен начин на живот е добра практика за подобряване качеството на живот при множество здравословни състояния. При хората с атопичен дерматит обаче, физическите активности се превръщат в дразнители на кожното състояние поради обилното потене при извършването им.

Полени, мухъл и прах

Голям брой алергени в околната среда могат да влошат симптомите на атопична екзема. Дори и ако не страдаме от дерматит, тези алергени причиняват редица раздразнения на кожата. Мухълът, полените и прахът са сред най-силните дразнители, които на всяка цена трябва да бъдат избягвани при атопичен дерматит.

Бактериални инфекции

Инфекциите, причинени от бактерии влошават симптомите на атопична екзема. Бактериалните инфекции по кожата, причинени от бактериите Стафилококи и Стрептококи, са често срещани при хора с атопичен дерматит. Сухата, напукана и сърбяща кожа и агресивното разчесване се явяват предпоставка за лесно инфектиране.

Менструален цикъл и бременност

Жените с екзема могат да забележат влошаване на симптомите по време на менструален цикъл или бременност. В тези специални за дамите периоди целият организъм е изключително чувствителен, включително и кожата. Специалистите още не са дали окончателен отговор какво точно предизвиква обостряне на екземата по време на менструация или бременност.

Специализирана помощ за контрол над симптомите на атопичен дерматит

Страдате от атопичен дерматит или друга форма на екзема и се нуждаете от професионални съвети за справяне с кожното състояние? Намирате се на правилното място!

Научете повече за екземата, начините за овладяването ѝ и още полезна информация на интерактивния портал на програма Лекзема. Програмата предоставя на всички интересуващи се специализирани препоръки и услуги за по-добро здраве и по-високо качество на живот. На страницата на Лекзема можете да се свържете напълно безплатно и с лекар-специалист и да проведете онлайн консултация. Той ще отговори на въпросите, които ви вълнуват относно лечението на всички видове екзема. Не пропускайте и да проверите графиците – предлагаме безплатни дерматологични прегледи в много градове в страната!

borola