В статията за атопичен дерматит ще прочетете:

От години диагнозата „атопичен дерматит“ е сред най-често поставяните от дерматолозите у нас. Не пропускайте настоящата статия, за да научите повече за кожното заболяване.

Същност на атопичен дерматит

Атопичен дерматит, означаван още като атопична екзема, е кожно заболяване с хронично-рецидивиращ ход. Казано с прости думи, това е заболяване на кожата, което протича с периоди на затихване и обостряне на симптомите. Голяма част от засегнатите страдат от проявите му през целия си живот. За щастие, с полагане на правилните грижи за кожата и воденето на природосъобразен начин на живот състоянието може успешно да се контролира и периодите на ремисия да се удължат.

Причини за възникване на атопичен дерматит

Специалистите все още не разполагат с категоричен отговор на въпроса какво точно провокира появата на атопичен дерматит. Те обаче са идентифицирали следните фактори, които могат да отключат кожното заболяване:

Генетична предразположеност
Наследствената обусловеност се сочи като главен виновник за развитие на атопичен дерматит. Установено е, че ако един от родителите има атопична кожа, вероятността и детето да има такава е 30%. В случай че и двамата родители са засегнати, рискът се увеличава двойно.

Разстройство на имунната система
Хиперактивният имунитет също може да стои в основата на атопичен дерматит. Когато имунната система работи на свръх обороти, тя погрешно възприема нормални дразнители като заплаха за организма и провокира кожно възпаление. Това е и причината проявите на атопична екзема да са налице заедно с други алергични прояви като астма, сенна хрема, алергичен ринит, алергичен конюнктивит и хранителна алергия.

Неблагоприятен климат
Доказано е, че хората, които живеят в страни с по-студен климат по-често страдат от атопичен дерматит.

Замърсен въздух
Високата степен на замърсяване на въздуха също влияе върху заболеваемостта от атопична екзема. Колкото повече вредни вещества има в атмосферата, толкова повече случаи на кожното заболяване се диагностицират.

Пол
Данните сочат, че жените са по-предразположени към атопичен дерматит от мъжете.

Късно раждане
Има доказателства, че ако майката е родила на по-късна възраст, детето е изложено на по-голяма опасност от развитие на атопична екзема.

Стрес
И силното нервно напрежение може да отключи проявите на дерматит. Поставен в стресова ситуация, организмът се опитва да се предпази, което се отразява негативно върху най-големия външен орган – кожата.

Разпространение на атопичен дерматит

Атопичният дерматит е най-често срещаната форма на екзема. Основните „жертви“ на кожното заболяване са бебета и деца до 6-годишна възраст (около 10-20% в световен мащаб). Възрастните обаче също не са пощадени. Техният брой в процентно отношение е между 2-5.
Част от малките пациенти „израстват“ атопичната екзема, преди да тръгнат на училище. За съжаление, около 10% от засегнатите мъници нямат този късмет и се налага да живеят със заболяването, което преминава в различни форми.

Симптоми на атопичен дерматит

Типичните симптоми на атопичен дерматит включват:

  • кожен сърбеж
  • зачервяване на кожата (еритема)
  • лющене на кожата
  • „сълзене“ (подмокряне) на кожата

Фази на протичане на атопична екзема

Както вече споменахме, клиничните изяви на атопичен дерматит варират според възрастта на пациента. В редовете по-долу ще разберете как:

Кожни прояви на дерматит при кърмачета и деца под 2-годишна възраст
В бебешка и ранна детска възраст симптомите на атопична екзема се изразяват в кожно възпаление и зачервяване по скалпа, бузите и вътрешната част на коленете и лактите. Кожата в засегнатите участъци сърби. Не е изключено в зоната на зачервяването да се появят мехурчета, изпълнени с течност, които се пукат и „сълзят“.

Характерни прояви на атопичен дерматит при деца над 2 години
При деца над 2 години проявите на дерматит могат да се появят по всяка една част от тялото. Практиката обаче показва, че най-засегнати са зоните на свивките (флексорните зони на тялото) – вътрешната страна на лактите, задната част на коленете. Разчесването на обрива крие риск от удебеляване на повърхностния слой на кожата и влошаване на състоянието.

Признаци на атопичен дерматит при възрастни
Симптомите на дерматит при възрастни не се различават особено от тези при деца над 2 години. Обривът е разположен предимно по лицето, дланите и гърба. Кожата в засегнатите области загрубява и се удебелява.

Терапия на атопичен дерматит

Лечението на атопичен дерматит е насочено към овладяване на симптомите. Лечебно-терапевтичният план се определя въз основа на възрастта на пациента и тежестта на симптоматиката. Основните видове терапия за подобряване на вида и състоянието на кожата са:

Локална терапия
Прилага се успешно при лека форма на дерматит. Както подсказва наименованието, за провеждането й се използват медикаменти за локално приложение, т.е. такива, които се прилагат директно върху засегнатите кожни зони. Те се различават по състав, консистенция и химични свойства. Предлагат се под различна лекарствена форма (маз, крем, лосион и др.).

Системно лечение
При по-тежки форми на атопичен дерматит по лекарска преценка се назначава системно лечение. То се основава на медикаменти за орален прием или такива за инжектиране. Прилагат се средства като кортикостероиди, антихистамини, имуносупресори, левкотриенови антагонисти, моноклонални антитела и др.

Фототерапия
Това е изключително ефективен метод за овладяване на атопичен дерматит в по-тежка форма. Състои се в дозираното облъчване на кожата с ултравиолетови лъчи. На засегнатите кожни участъци може да се въздейства с UVA лъчи, UVB лъчи или комбинация от UVA и UVB лъчи.

Алтернативни методи на лечение
Когато конвенционалните терапевтични методи в борбата с атопичен дерматит не дават желания резултат, се прибягва до алтернативно лечение. Примери за такова са таласотерапията (морелечение), хелиотерапията (слънцелечение), балнеолечение (водолечение), пелоидотерапия (калолечение) и др.

Биологична терапия
В последните години все повече дерматолози се застъпват за терапията на атопичен дерматит с биологични продукти. Това са медикаменти, произведени от човешки или животински протеини, които влияят на специфични механизми на имунната система и потискат възпалителния процес. Към момента са изследвани над 10 вида биологични препарати, които показват обещаващи резултати в лечението на кожното заболяване. Лечението обаче е скъпоструващо и не е достъпно за всеки.

Всеобхватна грижа за хората с атопичен дерматит

Ние от екипа на програма Лекзема приканваме всички страдащи от атопична екзема у нас още сега да наложат ефективен контрол над кожното заболяване.

На страниците на нашия интерактивен сайт www.lekzema.com хората, които живеят с диагноза „атопичен дерматит“, могат да открият компетентна и актуална информация за заболяването. Статиите са написани на разбираем и достъпен език. Отразяват както последните новости в лечението, така и стратегиите за активен и здравословен начин на живот без страдание.

Сайтът не е създаден само с информативна цел. Той има и практическа насоченост. За да е всеобхватна грижата за пациентите с атопична екзема нашите специалисти дерматолози провеждат безплатни прегледи и онлайн консултация, и организират училища за екзема. Единственото, което заинтересованите трябва да направят, за да се възползват от услугите на нашите висококвалифицирани лекари, е да си запишат предварително час за преглед.

borola