През лятото страдащите от атопичен дерматит могат да изпитат по-голям дискомфорт и влошаване на симптомите. Промяната се дължи на сухия топъл въздух и на още няколко фактора. В тази публикация ще ви дадем съвети как да се погрижите за атопичната кожа през топлите месеци.

Влошаване на симптомите на атопичен дерматит през лятото

Лятото е сезонът, който се характеризира с най-продължително излагане на слънце. Разумното използване на слънчевите лъчи за лечение на псориазис, например, дава положителен ефект и комфорт на засегнатите. При екземата обаче, се забелязва влошаване на кожните прояви през топлите месеци. Това се дължи главно на няколко фактора. Сред тях са силното отделяне на пот, носенето на неподходящи дрехи, излагането на слънце без слънцезащита. Засилване на проявите на дерматит се отчита и при използване на козметични продукти, несъобразени с изискванията на атопичната кожа. Влошаване на симптомите има и при престой в затворено пространство със сух или замърсен въздух. През лятото или зимата използването на климатик не се препоръчва, тъй като изсушава въздуха в помещенията и влошава състоянието на атопичната кожа.

Някои активности на открито също могат да повлияят негативно на засегнатите от дерматит. Плуването в басейн далеч не е най-приятното занимание за страдащите от екзема. Високото съдържание на хлор и дългият престой в басейните създават предпоставка за изсушаване на кожата и влошаване на симптомите.

Грижа за атопична кожа през топлите месеци

Дерматолозите съветват през лятото да се грижите оптимално за кожата си като и доставяте необходимата хидратация и упражнявате контрол над изпотяването.

Основните препоръки на специалистите са:

  • контролирайте излагането на слънце и винаги прилагайте слънцезащита
  • извършвайте физическите активности рано сутрин или вечер. Избягвайте да спортувате в най-горещите часове от деня.
  • ограничете процедурите за добиване на изкуствен тен
  • носете проветриви и удобни дрехи от естествени материи
  • сведете до минимум употребата на декоративна козметика и парфюми
  • правете кратки душове с хладка вода за предотвратяване на изсушаването на кожата
  • не ексфолирайте прекалено често и не подсушавайте агресивно атопичната кожа
  • прилагайте дълбоко хидратиращи продукти, обогатени с натурални съставки

При влошаване на симптомите незабавно посетете личния си лекар, който ще вземе професионално решение за овладяване на състоянието.

Атопичен дерматит през лятото – отговори на важните въпроси

Всички важни питания относно кожните прояви на най-разпространеното оплакване – екземата, намират отговор на интерактивната платформа на програма Лекзема.

Програмата е създадена с цел да обедини усилията на видни специалисти и да събере на едно място цялата информация, свързана с дерматита. Засегнатите от екзема имат пълната подкрепа и набор от професионални съвети и услуги, предоставени от специалистите на програма Лекзема.

На сайта на Лекзема всеки заинтересован може да зададе своите въпроси във формата за онлайн консултация. Не пропускайте и възможността да посетите и организираните училища за екзема с цел опознаване на кожния проблем и адекватно справяне с него.

borola