Доскоро се считаше, че проявите на екзема затихват с напредване на възрастта, но нови проучвания показват обостряне на атопичен дерматит при възрастни. Научете повече полезна информация по важната тема в следващите редове.

Мнение на специалистите за проявите на атопичен дерматит при възрастни

Атопичният дерматит (екзема) е хронично кожно заболяване, което се проявява в ранна детска възраст. Протича с периоди на обостряне и ремисия. Счита се, че с израстването, кожни изяви при децата намаляват, а при някои дори напълно стихват. В голяма част от случаите обаче, симптомите на екзема напомнят за себе си и в зряла възраст.

Според ново проучване, проявите на атопичен дерматит се обострят отново при възрастни над 74 години. Учените, провели изследването, публикувано в академичния медицински журнал Annals of Internal Medicine, отбелязват пиковете и спадовете на проявите в различните възрасти. Според тях, обострянето на изявите на дерматит има U-образна форма. Силно изразени симптоми в ранна възраст, последвани от спад в изявите, и обостряне на състоянието при възрастни.

Още изследвания в тази посока са необходими, за да се достигне до заключение как екземата се проявява в различните етапи от живота. Обострянето на състоянието при възрастни хора е често срещано и се нуждае от терапия за овладяване на симптомите.

Методи за овладяване на обострен атопичен дерматит при възрастни

Елиминиране на дразнителите

Атопичната кожа може да бъде провокирана от различни дразнители. Най-често срещани са перилните препарати и хигиенните продукти. Поради агресивните съставки, които съдържат, те раздразват дермата и обострят кожното състояние. Следете съдържанието на продуктите, които използвате и ако забележите влошаване на симптомите, преустановете употребата им.

Овладяване на протичаща инфекция

Хората с атопична кожа са по-предразположени към развитие на инфекции. Често при възрастните хора, протичаща бактериална или вирусна инфекция може да е причина за обостряне на екземата. Консултирайте се със специалист, за да предприемете адекватно лечение.

Грижа за атопичната кожа

Хората, засегнати от атопичен дерматит, трябва да бъдат добре информирани относно методите за поддържане на кожата при екзема. Обострянето на състоянието налага ежедневно поддържане на кожата чиста и добре хидратирана. Използването на висококачествени емолиенти като Липобаза (дневен емолиент) и Нанобаза (нощен емолиент) е от съществено значение за овладяване на обострените симптоми. Прилагането им поддържа дермата в добър вид и състояние.

Терапевтични методи за трайно овладяване на проявите на дерматит

В крак със съвременните методи за третиране на атопична екзема, екип от видни специалисти създаде здравната програма Лекзема. Тя е насочена изцяло към нуждите на хората с атопичен дерматит. Програма Лекзема предлага подбрани стратегии за овладяване на кожните изяви на екзема и подобряване на живота на засегнатите. На онлайн платформата на Лекзема ще откриете обстойна и достъпно поднесена здравна информация за кожното заболяване. Отново в сайта на програмата може да се възползвайте от формата за онлайн консултация с лекар-специалист.

borola