Атопичен дерматит

Атопиченият дерматит e сред основните кожни заболявания, засягащи милиони хора в световен мащаб. Атопичен дерматит е сред най-честите диагнози, поставяни от дерматолозите у нас. В дерматологичната практика заболяването се означава и като атопична екзема.

Атопичен дерматит – същност

Атопичният дерматит е хронично кожно заболяване и голяма част от болните страдат от проявите му през целия си живот. Протича рецидивиращо, т.е. с периоди на ремисия и последващо обостряне на оплакванията.

Атопията е фамилна склоност към развитие на алергични заболявания – атопичен дерматит, алергичен ринит, астма, алергичен конюнктивит, хранителна алергия. Атопичният дерматит е кожната форма на проява на атопия. Това е причината кожните проблеми при атопичен дерматит често да са съпроводени и от други алергични прояви на организма като горепосочените състояния.

Разпространение на атопичен дерматит

Атопичният дерматит е най-често срещаната форма на екзема. Засяга около 20% от децата и над 3% от възрастните. Болшинството от засегнатите са кърмачета и деца до 6-годишна възраст. При част от тях проявите на атопичен дерматит се преодоляват с времето, но при около 10% от засегнатите с напредване на възрастта заболяването не изчезва напълно, а преминава в различни форми.

Причини за развитие на атопичен дерматит

Както стана дума, много често атопията е наследствено предавано състояние. Това означава, че основната причина за развитие на атопичен дерматит е генетичната предразположеност. Сред провокиращите фактори за поява на атопичен дерматит спадат:

 • замърсители от околната среда
 • агресивни перилни препарати
 • неблагоприятни климатични условия
 • протичащи инфекции
 • ендогенни фактори, най-вече стрес

Симтоми на атопичен дерматит

Типичните за заболяването симптоми са:

 • сърбеж
 • зачервяване (еритема)
 • лющене
 • подмокряне (сълзене) на кожата

Протичане на атопичен дерматит

Характерните кожни прояви на атопичен дерматит се различават по разположението си и по степента на засягане на тялото. Тези особености зависят основно от етапа на развитие на заболяването и от възрастта на болния.

При бебета и малки деца проявите на атопичен дерматит се изразяват във възпаление и зачервяване предимно на кожата на лицето. Засегнатите участъци сърбят и се подмокрят. Често в зоната на зачервяването има мехурчета, съдържащи течност, и участъци със силно раздразнена и инфектирана кожа.

С напредване на възрастта при някои деца атопичният дерматит се преодолява и изявите му затихват. В повечето случаи обаче симптомите са налице и през юношеството и зрялата възраст.

Характерно е, че в тези периоди атопичният дерматит засяга предимно зоните на свивките (флексорните зони на тялото) – вътрешната страна на лактите, задната страна на коляното и др.

При възрастните хора атопичният дерматит засяга основно кожата на ръцете, дланите и гърба. Характерно е, че кожата е суха и загрубяла.

Лечение на атопичен дерматит

За овладяване проявите на атопичен дерматит се прилагат няколко терапевтични метода:

 • локално лечение. Това е първи избор за справяне със заболяването. Използват се продукти, съдържащи емолиенти и хидратанти, кортикостеориди, комбинация от кортикостероид и антибиотик, а също и продукти с калциневринови инхибитори.
 • системно лечение. Прилага се при по-тежки форми на атопичен дерматит или в случаите, когато локалното лечение не дава резултат. Прилагат се средства като кортикостероиди, антихистамини, имуносупресори, левкотриенови антагонисти, моноклонални антитела, антибиотици и противовирусни препарати.
 • фототерапия. Прилага се при по-тежки и нереагиращи на друго лечение случаи. Използва се облъчване с UV-А, UV-B лъчи или комбинация от тях, както и PUVA-терапия. При нея засегнатата кожа се третира с псорален за повишаване чувствителността й към светлина и се облъчва с UV-A лъчи.
 • Прилагат се алтернативни методи на фототерапия като морелечение (таласотерапия), слънцелечение (хелиотерапия) и високопланинско климатолечение.
 • други форми на лечение. Като превантивно средство може да се разчита на приема на пробиотици като Имунобор Биотик, на омега-3 мастни кислени като ТриОмега 1000+ и др.