Понятие за екзема (дерматит)

Eкзема (дерматит) – същност

Екзема е хронично възпалително кожно заболяване, известно и като дерматит. Проявите му продължават през целия живот на болния. Характерно е, че рецидивират, т.е. протичат с периоди на ремисия (липса на симптоми), последвани от периоди на обостряне на оплакванията.

Колко често се среща екзема (дерматит)?

Екземата е проблем с висока социална значимост, защото е широко разпространена сред населението. Статистиката сочи, че от екзема страдат около 3% от възрастните хора и над 20% от децата.

Причини за развитие на екзема (дерматит)

Екземата е кожно заболяване с изразена генетична предразположеност. За развитие на заболяването имат значение и някои имунологични нарушения (промен имунологичен баланс между Тh1 и Тh2 клетките в посока към Тh2 реактивност), повишена чувствителност към бактериални, вирусни и гъбични кожни инфекции, увеличена продукция на IgЕ (имуноглобулин Е) антитела, нарушена кожна бариера и др. В над 90% от случаите в засегнатите участъци се изолира бактерията Staphylococcus aureus.

Провокиращи фактори за поява на екзема (дерматит)

Клиничните изяви на заболяването настъпват под влияние на различни вътрешни и/или външни провокиращи фактори: непълноценно хранене, прием на антибиотици и влошено състояние на чревната бактериална флора, замърсяване на въздуха, различни алергени, контакт с материи и продукти, дразнещи кожата, нарушения в мастната секреция на кожата и др.

Екзема (дерматит) – симптоми

Най-характерните симптоми за екзема са:

  • сърбеж в засегнатите зони
  • зачервяване (еритема)
  • лющене на кожата
  • подмокряне на кожата (в зависимост от фазата на протичане)

Проявите започват много бързо след действието на някой от провокиращите фактори. Сред първите оплаквания са сърбежът и зачервяването на кожата, причинено от протичащите в нея възпалителни процеси. Зачервяването при някои форми на екзема е придружено от поява на мехурчета, съдържащи секрет. Независимо дали е причинена от алергична реакция или не, екземата почти винаги е придружена от сърбеж. Той се появява най-често заедно със зачервяването и разчесването на кожата и допълнително влошава състоянието. С времето повърхностните кожни слоеве се излющват, а кожата е подмокрена на вид и допир.

Лечение на екзема (дерматит)

За лечение на екзема се прилагат няколко типа терапия:

  • локално лечение
  • системно лечение
  • фототерапия
  • други средства

Рецидивиращите прояви на екземата често влошават психо-емоционалното състояние на пациента. Облекчение настъпва основно в периодите на ремисия и отсъствие на симптоми. Правилното лечение на екзема и придържането към лекарските препоръки са основният фактор, който може да осигури по-дълги периоди на ремисия.