Природата предлага редица билки, които са особено ефикасни при лечението на дерматит. В настоящата статия ще насочим вниманието ви към тях! Продължавайте да четете, за да разберете кои са най-добрите лечебни растения, на които можете да разчитате, за да държите под контрол упоритото кожно заболяване!

Ето кои са най-полезните билки при дерматит

Репей

Тази билка традиционно се използва при лечението на силно чувствителна и склонна към развитие на дерматит кожа. Благотворното ѝ въздействие се дължи на факта, че елиминира токсините от кожата и намалява възпалението.

Лечебен росопас (Димянка или Горчива трева)

Това растение успешно се прилага при атопична кожа. То понижава нивото на хистамин в организма – главен „виновник“ за възпалението, сърбежа и зачервяването на кожата – и помага за изхвърлянето му от тялото. Използва се под формата на отвара. Приема се под лекарски контрол, тъй като в големи количества може да е опасно.

Люцерна – една от билките с невероятни ползи при дерматит

Многогодишното тревисто растение е високо ценено при лечение на дерматит. Богато на ценни витамини и минерали, то видимо подобрява външния вид и състоянието на кожата. В допълнение има силно детоксикиращо действие поради голямото съдържание на хлорофил. Не бива да се приема с антикоагуланти (лекарства, които намаляват съсирването на кръвта) или аспирин.

Дездемониум

Традиционно използван в Африка, дездемониумът действа пречистващо на черния дроб. По този начин подпомага елиминирането на токсините от тялото, които замърсяват порите на кожата. Препоръча се да се избягва от бременни.

Пореч (лечебна краставица) – още една от най-полезните билки при дерматит

Едногодишната билка, идваща от Сирия, е подходяща както за възрастни, така и за деца с атопична или свръхчувствителна кожа. Маслото, което се извлича от семената ѝ, е богато на гама-линоленова киселина (GLA). Именно тя се използва при възпалителни проблеми на кожата.

При дерматит – доверете се на съветите на специалистите

Ние от екипа на програма Лекзема ви приканваме да се посъветвате с нашите висококвалифицирани специалисти, относно лечението на дерматит. Ерудирани и с богат опит, те ще преценят кой тип лечение е най-подходящо за вас според индивидуалното ви състояние. Ще ви дадат и безценни практически съвети как да удължите ремисията на атопичния дерматит. За да се свържете с тях, използвайте формата за онлайн консултация. Ако искате да осъществите първичен преглед, можете да го направите след предварително записване в клиника „Борола“ в София или в мрежата от консултативни центрове в страната.

borola