Кожата на ръцете е сред най-често засяганите от дерматит зони на тялото. От дерматит на ръцете, състояние означавано и като екзема на ръцете, страдат около 10% от хората.

Дерматитът може да засегне всяка част на ръката. Проявите му обикновено започват като леко зачервяване на кожата с изразен сърбеж, което постепенно прогресира и се разпространява по пръстите и между тях, по китката, предната и задната част на дланта и нагоре към лакътя. С времето кожата се задебелява и лесно се напуква.

Дерматит на ръцете – 3 основни форми

В зависимост от причините се разглеждат 3 основни типа дерматит на ръцете:

  • иритативен контактен дерматит на ръцете – развива се при редовен контакт на кожата на ръцете с дразнещи я продукти (иританти). Това може да са продукти от всякакъв порядък като най-застрашени от този тип дерматит на ръцете са хора, чиито професии изискват редовно миене и дезинфекциране на ръцете – лекари, медицински сестри, хигиенисти, фризьори и др.
  • алергичен контактен дерматит на ръцете – развива се вследствие редовен контакт на кожата на ръцете с алергени. За разлика от иритативния дерматит, при алергичен контактен дерматит на ръцете се наблюдава строго изразена генетична предразположеност, определяна от повишената алергична нагласа към дадени продукти. Най-често този тип дерматит на ръцете се развива след контакт с определени метални повърхности, кожени изделия, бои, латекс и др.
  • атопичен дерматит на ръцете – това е най-разпространената форма на екзема на ръцете. Проявите й настъпват успоредно с други атопични състояния като астма, алергичен ринит и др.

Особености при лечението на отделните типове дерматит на ръцете

Дерматитът на ръцете, независимо от типа му, е трудно за контролиране състояние, защото много често е невъзможно постоянно да избягваме контакта с посочените продукти.

Ключът към успешното лечение при дерматит на ръцете е точното определяне на типа на заболяването и идентифицирането на конкретната причина за обострянето му. Тя може да е различна при всеки пациент и зависи от индивидуалните особености на кожата. От този момент лечението на дерматита на ръцете зависи от лекарската преценка, а успеха на лечението – от придържането към препоръките на лекаря.

Като допълващо средство при лечение на всички типове дерматит на ръцете се препоръчва прилагането на качествени овлажняващи и омекотяващи кожата продукти като Липобаза и Нанобаза.

Програма Лекзема предлага възможност за онлайн консултации с водещи специалисти за постигане на цялостна висококачествена грижа за хората с екзема (дерматит).

borola