Природата определено може да помогне на страдащите от дерматит на скалпа да овладеят ефективно проявите му. Разберете как в настоящата статия, в която сме се фокусирали върху най-ефективните естествени начини за потушаване на симптомите.

Натурални методи за справяне със симптомите на дерматит на скалпа

Терапия с масло от чаено дърво

Благодарени на силно изразените си антисептични свойства маслото от чаено дърво от векове се използва в борбата с редица кожни проблеми, включително и дерматит на скалпа. Страдащите могат да се насладят на благотворния му ефект, като го включат в грижите за косата. Маслото обаче не бива да се използва в чист вид, тъй като може да раздразни кожата. Препоръчително е да се прибави към натурален гел от алое вера, ако косата е мазна, или към кокосово масло, в случай че косата е суха. Така приготвената смес е изключително лесна за употреба. Прилага се върху скалпа на влажна коса с леки масажни движения. Косата се покрива с кърпа за половин час, след което се измива с подходящ шампоан.

Шампоан със сода бикарбонат и ябълков оцет

В продължение на предходния абзац, ще представим домашна рецепта за шампоан, подходящ за хората с дерматит на скалпа. За разлика от широко употребяваните измивни продукти за коса той е напълно безвреден, изключително ефективен и финансово достъпен. Тайната на безотказното му действие се крие в способността да балансира pH на скалпа. За направата му са необходими 1 с.л. сода бикарбонат, разтворена в 200 мл топла вода, и една четвърт чаша ябълков оцет във вода. Използва се по-следния начин:

  • скалпът се облива с разтворената във вода сода бикарбонат и се изплаква внимателно
  • върху окосмената част на главата се нанася разтвореният ябълков оцет и след като престои 1-2 минути се отмива

Терапия с морска вода

Страдащите от дерматит на скалпа, които живеят до морето, могат да се възползват от неговата целебна сила, за да овладеят симптомите или да удължат периода на ремисия. Морската вода има доказани свойства и помага на страдащите да подобрят състоянието на кожата си. За да се насладят на комплексните й качествата, потърпевшите трябва да облеят скалпа с нея. Щом косата изсъхне, е необходимо да я изплакнат с чиста вода.

Още изпитани натурални стратегии за овладяване проявите на дерматит на скалпа

Ние от екипа на програма Лекзема приканват всички заинтересовани от алтернативните решения за справяне с проявите на дерматит на скалпа да посетят нашия интерактивен сайт. Плод на усилията на висококвалифицирани специалисти дерматолози, в него на едно място е събрана ценна информация за безопасно и щадящо овладяване на неприятните симптоми на упоритото кожно заболяване. В случай на неясноти или въпроси нашите експерти са винаги насреща. Страдащите лесно могат да осъществят контакт с тях, като предварително си насрочат час за безплатна онлайн консултация чрез контактната форма на сайта. В случай че предпочитат живото общуване, могат да си запишат час за среща с лекар в клиника „Борола“ в София или в мрежата от консултативни центрове в цялата страна.

borola