Дерматит от пелени

По своята същност дерматит от пелени е форма на т.нар. контактен дерматит. Проявява се в кожните зони, които са в пряк контакт с покриващите ги пелени или памперси, поради което се означава и като памперс дерматит.

Дерматит от пелени – разпространение

Дерматит от пелени се появява при по-голяма част от бебетата, повивани с традиционните платнени пелени. По-рядко се среща при употреба на памперси от дишаща и по-бързо отвеждаща влагата материя. Дерматит от пелени се среща при над 50% от новородените, поради все още тънката им и неукрепнала кожа. Тази форма на дерматит обаче засяга и възрастни хора с инконтиненция (невъзможност за задържане на урина), които също носят памперси.

Причини за появата на дерматит от пелени

Неукрепналата и тънка бебешка кожа е податлива на раздразнение и изсушаване. Освен това не разполага с механизми за ефективна защита от дразнители. Затова контактът с дори леко агресивни продукти може да провокира реакции на кожно раздразнение. Именно това е в основата на проявите на дерматит от пелени. Реакциите на кожата в зоната на пелените се причинява основно от:

  • продължителният контакт с урината и изпражненията и агресивните им съставки
  • задържането на влага
  • протриване на кожата, вследствие силното пристягане на пелените

Дерматит от пелени – симптоми

Симптомите при памперс дерматит се изразяват основно в:

  • силно зачервяване на кожата (еритема)
  • поява на дребни папули в зоната на зачервяването
  • лъщене на кожата
  • повишена чувствителност и реакция на бебето при докосване и миене на зесегнатия кожен участък

Протичане на памперс дерматит

Клиничните прояви при дерматит от пелени са свързани с постепенно увеличаване зоната на засегнатата кожа. Първоначално се засягат участъците около гениталиите, но постепенно зачервяването се разпростира по гънките на бедрата, седалището или възходящо към корема и пъпчето. Засегнатите зони може да се слеят или да се наблюдават отделни огнища на зачервяване. В някои случаи може да се развият усложнения с поява на гъбични или бактериални инфекции.

Лечение на дерматит от пелени

Справянето с дерматит от пелени изисква консултиране с лекар за избор на максимално ефективна и бърза терапия. В някои случаи може да се прилагат стероидни и антибиотични продукти за намаляване на възпалението на кожата. Задължително е дозировката да бъде определена от лекар и да е съобразена с индивидуалните особености на бебето.

Важна е и ролята на родителите за профилактиране на състоянието с редовна смяна на пелените, използване на такива от естествени и дишащи материи и за полагане на качествена грижа за нежната бебешка кожа. Удачно е да се използват подходящи емолиенти и хидратанти след измиване и подсушаване на детето, както и средства, които съдържат цинков оксид като GinGira Alba Bebe.