Дерматит по ръцете не е състояние, което застрашава живота, но сериозно влошава качеството му. Ако сте сред засегнатите, това ви е до болка познато. Едва ли обаче знаете най-лесните решения за справяне с ежедневните предизвикателства, с които се сблъсквате заради кожния проблем. Днес ще ви ги дадем!

Препоръки за безпроблемно посрещане на всекидневните предизвикателства при дерматит по ръцете

Хладка вода и щадящо измивно средство

За измиване на ръцете използвайте серен или катранен сапун без аромат. Този тип сапуни потискат възпалителните процеси в кожата и я успокояват. Имат омекотяващ и противосърбежен ефект. Нанасяйте ги внимателно до получаване на мека пяна и ги отмивайте обилно с хладка вода. Подсушавайте ръцете с чиста кърпа като обръщате смециално внимание на кожата между пръстите.

Избягвайте да миете прекалено често ръцете, за да не пресушите кожата. В случай че това няма как да стане, използвайте за почистването им водноалкохолен разтвор.

Внимателно с почистващите препарати

Избягвайте, доколкото е възможно, контакт с почистващи препарати. Не слагайте повече препарат от препоръчаното количество, посочено на етикета. В противен случай рискувате дерматитът да се обостри. Дръжте опаковките на препаратите чисти, за да не би случайно да влезете в контакт с тяхното съдържание.

Ръкавици – осигуряват сигурност при дерматит по ръцете

Ръкавиците ви грантират максимална сигурност, докато домакинствате или си служите с препарати. Внимавайте обаче при избора им и съблюдавайте някои правила при употребата им.

Залагайте на ръкавици от полиетилен. Латексовите могат да влошат състоянието на кожата. Не носете ръкавиците повече от 15-20 минути. Ако се скъсат, незабавно ги свалете и ги изхвърлете. Измивайте ги старателно отвън и отвърте след употреба. Сменяйте ги често.

Без пръстени

Постарайте се да не носите пръстени. Те могат да раздразнят допълнително възпалената кожа. Ако не можете да се лишите от любимото си бижу, бъдете предпазливи. Почиствайте халките с амонячна вода и задължително ги сваляйте, докато си миете ръцете или домакинствате.

Специализирана помощ при дерматит по ръцете

Ако се нуждаете от специализирана помощ при дерматит на ръцете, можете да се обърнете към специалистите дерматолози от програма Лекзема. Висококвалифицирани и с богат професионален опит, те ще ви предоставят необходимата информация за кожния проблем. Ще ви дадат насоки за живот без страдание и при необходимост ще ви назначат подходяща терапия. Можете да се свържете с тях чрез контактната форма в сайта на Програмата или да си запишете час за първичен преглед. Единственото, което трябва да имате предвид, е, че часовете за прегледи са ограничени и е необходимо предварително записване. Следете рубриката „Новини“ на заглавната страница в сайта на Програмата.

borola