Преминаването от студено към топло време дава повод за обястряне на дерматит през пролетта. С какво се сблъскват страдащите от екзема в началото на топлото полугодие и какво може да облекчи кожното раздразнение – вижте в публикацията.

Обостряне на дерматит през пролетта – три форми на екзема, които се влошават със затопляне на времето

Атопичен дерматит

Състоянието на дермата на страдащите от атопична екзема може да се обостри поради атомосферните условия, както и тези на заобикалящата среда. Динамичните промени през пролетта, като по-висока или по-ниска влажност, вдигане на температурите, цъфтене на растенията, могат да провокират прояви на екзема. Ако изпитате такива, се консултирайте с дерматолога си и започнете прилагане на специални емолиенти, които се грижат за кожата с екзема (Липобаза – дневен емолиент и Нанобаза – нощен емолиент).

Контактен дерматит

С идването на пролетта и прекарването на повече време навън се повишава опасността от обостряне или поява на контактен дерматит. Тази форма на екзема представлява кожна реакция под формата на сърбеж, зачервяване и подуване след контакт с определен дразнител. А през пролетта тези дразнители биват много – дървесни и тревни полени, различни цветя и растения, и др. Заради топлото време и повишено отделяне на пот, реакция може да предизвика и носенето на някои бижута, дрехи или парфюми. Това, което можете да сторите при контактен дерматит, е първо да избягвате контакт с определените дразнители. Ако страдате от хронинична форма на алергичен контактен дерматит – да стартирате терапия, назначена от специалист. За успокояване на кожата е удачно да нанасяте качествен емолиент като Липобаза.

Слънчев дерматит

По-силното слънцегреене през пролетта е провокатор на друга позната форма на дерматит – фотодерматит. Слънчевата екзема се характеризира с раздразнение, зачервяване, обрив и сърбеж по кожата след продължително излагане на слънце. Определени фактори повишават риска от развитие на фотодерматит, защото действат като фотосенсибилизатори – повишават чувствителността на кожата към слънчевите лъчи. Към тях спадат някои козметични продукти, медикаменти и др. В комбинация с излагане на слънце, тези субстанции могат да предизвикат кожна реакция, подобна на слънчево изгаряне. Това, което можете да направите, за да облекчите състоянието, е да прилагате редовна и качествена слънцезащита (ДжинДжира Алба Спрей/GinGira® Alba Spray). Да избягвате дългото излагане на слънце, както и комбинацията му с доказани фотосенсибилизатори, и да полагате грижа за кожата с хидратанти и емолиенти.

Специализирани насоки при обостряне на дерматит през пролетта</>

Консултирайте се със здравните специалисти на програма Лекзема, за да получите професионални съвети как да контролирате проявите на екзема през топлите месеци. Възползвайте се още сега от формата за безплатна консултация с дерматолог на сайта на Лекзема. Посещавайте редовно платформата, която се обновява с качествена и полезна информация за всички, засегнати от дерматит. Станете част от голямото семейство на Лекзема – програмата, предлагаща цялостта и висококачествена грижа за хората с екзема.

borola