Дерматит (екзема) е хронично протичащо кожно заболяване. Проявите му могат да се отключат във всяка възраст.
Външните проявления на заболяването се изразяват в генерализирана сухота на кожата, сърбеж и образуване на зачервени обриви по повърхностния слой на епидермиса, които могат да започнат да се лющят и подмокрят, в зависимост от етапа на протичане. Но дерматитът се отличава и с вътрешни здравословни нарушения, които остават невидими на пръв поглед, но допълнително влошават качеството на живот на страдащите.

Необходими условия за по-добър живот на страдащите от дерматит

Подобряване на здравето на чревната флора

Много често страдащите от дерматит се оплакват от стомашни и чревни нарушения. Нерядко те са и в основата на влошаване на проявите на кожното заболяване. Те се изразяват в нарушаване на естествения баланс на чревната флора и/или чувствителност към определени храни като такива със съдържание на глутен (зърнени храни) или лактоза (млечни храни). Това означава, че за страдащите от екзема особено подходящ е приемът на пробиотици (Имунобор Биотик) за поддържане на добър баланс между добрите и лошите бактерии, следване на безглутенов хранителен режим (при наличие на непоносимост към глутен) и избягване на продукти, които се свързват с хранителни непоносимости и алергии.
Препоръчително е да се избягват и преработените храни и тези с богато съдържание на захар и рафинирани въглехидрати, тъй като стимулират растежа и развитието на гъбички в чревната флора, които също се свързват с влошаване на проявите на дерматит.

Подобряване на качеството на съня

Експерти и учени са на мнение, че липсата на достатъчно качествен сън допринася за влошаване проявите на екзема. Всеки страдащ от кожното заболяване трябва да се стреми към 8-часов пълноценен сън всяка нощ.

Овладяване на стреса

Учените правят връзка между наличието на хроничен стрес в ежедневието и обостряне проявите на дерматит. Затова полагането на усилия в насока за овладяване на излишния стрес в ежедневието облекчава обривите и подобрява качеството на живот на страдащите.
Специалистите препоръчват това да стане чрез включване на повече движение, регулярни упражнения, медитация, йога или упражнения за дълбоко дишане.

Възстановяване на кожната бариера

С цел удължаване периодите на ремисия, от ключово значение е възстановяване на бариерната функция на кожата. Подходящи средства за тази цел са Липобаза (дневен емолиент) и Нанобаза (нощен емолиент). Те поддържат добрата хидратация на кожата и възстановяват нормалното ѝ физиологично равновесие. Освен това предпазват от допълнително изсъхване, зачервяване и лющене на кожата. Това, в комбинация с максимално ограничаване на вредното въздействие на провокиращите фактори, са сред доказано най-добрите мерки за удължаване периодите на ремисия и облекчаване проявите на кожното заболяване.

borola