Екзема (дерматит) е кожно заболяване, което може да се обостри вследствие на различни провокиращи фактори. Метеорологичните условия, стресът и начинът на хранене са сред основните „виновници“ за влошаване на състоянието. Но някога замисляли ли сте се, че обострянето на екзема е възможно да се дължи на дехидратация на организма?

Дехидратация – един от провокиращите фактори за обостряне на екзема

Човешкото тяло се състои от 75% вода. За най-оптималното водно съдържание в кръвта се смята наличието на 92% вода, а мозъкът се нуждае от поне 80% от чистата прозрачна течност. Когато човек не се хидратира достатъчно, общият процент водно съдържание в организма намалява и тези важни органи не могат да функционират с пълния си капацитет.
Оказва се, че дехидратацията попада сред провокиращите фактори за обостряне на екзема по-често, отколкото хората предполагат. Без прием на адекватно количество течности кожата става дехидратирана, суха и по-предразположена към увреждания. Освен това недостатъчната хидратация се разпростира из целия организъм. Липсата на достатъчно водно съдържание в организма забавя метаболизма и предизвиква храносмилателни нарушения.

Овладяване на екзема при установена дехидратация на организма

Цялостната хидратация на организма съдейства и за облекчаване проявите на дерматит. Освен че е добре да се приемат достатъчно течности (най-вече вода) през деня, е добре да се избягват кофеинови напитки и алкохол, които съдействат за допълнително изхвърляне на водното съдържание от организма. Запомнете, че когато изпитате чувство на жажда, това означава, че организмът вече е дехидратиран до известна степен.

Хранителните източници, които съдържат определено количество вода, са плодовете и зеленчуците. Освен това те са богати и на полезни витамини и минерали. Затова се препоръчва увеличаване приема им при съмнение за дехидратация на организма.

Заедно с използването на подходящи овлажняващи средства (Липобаза, Нанобаза), постигането на оптимална хидратация на организма е сред ключовите методи за успокояване на сърбежа и лющенето на кожата при страдащите от дерматит.

Програма Лекзема съдейства за достигането на достоверна и актуална информация до колкото се може по-широк кръг от пациенти из цялата страна, като усилията на създателите ѝ не са концентрирани само и единствено върху информираността, а се осигуряват и безплатни прегледи и безплатни онлайн консултации със специалисти с широки познания в областта.

borola