Дисхидротичен дерматит (дисхидроза)

Дисхидротичен дерматит, или дисхидроза, е специфична форма на екзема, с разпознаваеми прояви и локализация, отличаващи я от останалите форми на дерматит.

Дисхидроза – същност

Дисхидротичният дерматит се характеризира с хронично възпаление на кожата. Проявява се с везикуларни плаки, които са локализирани в зоната на дланите, стъпалата и пръстите на ръцете и краката (палмоплантарна локализация). Проявите рецидивират, т.е. редуват се периоди на ремисия и обостряне на оплакванията.

Разпространение на дисхидроза

Дисхидроза засяга по-често жените, отколкото мъжете. Случаи при деца се регистрират много рядко. Хора с наследствена предразположеност към проблеми с кожата са най-честите “жертви” на дисхидротичен дерматит.

Дисхидроза – причини

Етиологията на заболяването не е напълно изяснена. Предполага се наличие на връзка с тютюнопушенето, мутации в определени гени или смущения в дейността на имунната система. Точните причини за развитие на дисхидроза предстои да се уточняват.

Симптоми на дисхидроза

Главните симптоми, по наличието на които се диагностицира дисхидротичен дерматит, са:

  • силно зачервяване на кожата (еритема)
  • силен сърбеж
  • поява на везикули зоната на дланите и стъпалата. Това са малки ексудативни мехурчета, изпълнени с прозрачна течност. Именно техният вид и състоянието им са показател за това колко тежка е формата на дисхидроза.

Протичане на дисхидротичен дерматит

При леките форми на заболяването везикулте са дребни и покриват основно флексорните зони на пръстите (вътрешната част на пръстите, покай свивките). Нерядко везикули се появяват и по интердигиталните повърхности (между пръстите на ръцете и краката).

При тежки форми на дисхидроза везикулите са по-едри и се означават като були. Достигат размерите на лешник, в някои случаи са и по-едри.

Лечение на дисхидроза

Сърбежът при дисхидротичен дерматит е много силен и разчесването на плаките често води до възпаление на кожата. Лечението трябва да се определи задължително от лекар. За овладяване на състоянието може да се назначат продукти с емолиенти и хидратанти за по-леките форми на дисхидроза, или лекарствени средства с антибиотик или кортикостероид в случаите на по-сериозно кожно възпаление.