Дисхидротична екзема е форма на дерматит, която засяга предимно ръцете и краката. За да елиминираме проблема, трябва да наблегнем на един особено важен аспект – правилното хранене.

Какво представлява кожното заболяване дисхидротична екзема?

Палмоплантарна, везикуларна екзема или дисхидротичен дерматит – всички тези названия се използват за означаване на дисхидроза. Състоянието засяга кожата като се локализира на определени места по тялото. Дисхидротична екзема можем да забележим по дланите, стъпалата, пръстите на краката и ръцете си. Кожните прояви могат да бъдат зачервени, сърбящи и лющещи се. Те представляват малки образувания (мехурчета), изпълнени с течност.

Дисхидротичната екзема не е заразна. Тя може да се появи като реакция към определени дразнители.

Какво провокира появата на дисхидротична екзема?

Дисхидрозата най-често „атакува“ през пролетните месеци и в началото на летния сезон. Причината се крие в някои дразнители, които са по-активни в този период от годината. „Дразнителите“ в този случай провокират алергични реакции.

Като провокиращи фактори за този вид екзема се посочват метали като никел и кобалт. С тях се сблъскваме редовно в ежедневието си чрез носене на бижута, изработени от тези елементи или при консумация на храни, които ги съдържат. Друг метал, който може да предизвика поява на кожното състояние е хромът.

Като други провокиращи фактори за дисхидроза се посочват стресът, полените и силното изпотяване или продължителен контакт на тялото с вода.

Проучвания показват, че нетърпимост към някои хигиенни продукти, гума, формалдехид и хранителни алергии често причиняват дисхидроза.

Къде още да търсим причините за дисхидротична екзема?

Посочените фактори, провокиращи кожното заболяване, не са единствените виновници за дисхидроза. Специалистите съветват при дисхидроза да обърнем специално внимание на имунната си система. При отслабването ѝ, организмът става податлив на редица заболявания, включително и прояви на кожни увреждания.

Друга причина, която е пряко свързана с имунната система, е неправилното хранене. Важно е да консумираме храни, които да поддържат имунните клетки здрави. Алкохолът, големите количества кофеин, захар и мазнини са с ниска хранителни стойност и стимулират производството на хистамин. Той може сериозно да влоши съществуващите симптоми на екзема.

Кои храни да изключим от менюто си при дисхидротична екзема?

Не съществува идеален хранителен план, който да е подходящ за всеки, страдащ от дисхидроза. Необходимо е засегнатите от кожни проблеми да преценят кой хранителен режим е най-подходящ за тях. В този случай – кои храни предизвикват възпаление, за да бъдат избягвани.

Със сигурност можем да посочим млечните продукти, както и тези, съдържащи глутен за опасни при дисхидроза. Те са алергени, които трябва да се избягват. Силно обработените храни също е необходимо да се изключат от дневното меню. Засегнати от дисхидроза споделят, че консумацията им води до влошаване на състоянието. Друго, което може чувствително да обостри екземата, е честото хранене навън. Домашно приготвената храна се счита за най-безопасно от гледна точка на хранителна стойност и потенциални алергени.

Споменахме, че екземата се влошава при контакт с никел и кобалт. В тази връзка консумацията на шоколад, соя, ядки, риба, миди и червено месо също може да се счита за неподходяща.

Кои храни и средства помагат при дисхидротична екзема?

Повече антиоксиданти, противовъзпалителни храни и фибри – това е ключът към правилна диета при екзема. Храните, които подобряват състоянието на храносмилателния тракт също не бива да се неглижират. Сред топ-храните в помощ на екземата са посочвани бананите, картофите, оризовото мляко, зеленият лук и ябълките.

Към съветите за овладяване на дисхидроза можем да добавим и използването на качествена дермокозметика, която не съдържа консерванти, аромати и оцветители. Хидратантите и емолиентите (Липобаза – дневен емолиент, Нанобаза – нощен емолиент) са най-предпочитаните безвредни продукти за овлажняване и успокояване на раздразнената кожа.

Специалистите съветват още да се избягват кожните дразнители и ако е възможно да се сведе стресът до минимум.

Повече специализирана информация, относно всички видове екзема и тяхното лечение, можете да намерите на страницата на програма Лекзема.

Програмата е създадена от специалисти с цел осведомяване и подпомагане на засегнатите от различни видове екзема (дерматит). Посетете сайта на Лекзема и се възползвайте от шанса за безплатен преглед от дерматолог. Задайте здравните си въпроси напълно безплатно чрез формата за онлайн консултация и получете професионален съвет за справяне с кожните проблеми.

borola