Когато говорим за кожа, „екзема“ и „възпаление“ не винаги са синоними. Екземата, наричана още дерматит, е възпалително заболяване, при което кожата е раздразнена, зачервена и сърби.

Но възпалението може да има и положителна функция. В някои случаи то е отговор на имунната система срещу нараняване или инфекция. Имунната реакция включва освобождаването на антитела и протеини, както и повишаване на притока на кръв към увредената област. Този отговор помага на тялото да се пребори с микробите и да се „излекува“ при порязване и други наранявания.

Когато говорим за екзема, имаме остра реакция на имунната система към традиционно безвредни агенти от околната среда. Резултатът е състояние на постоянно или хронично възпаление. С хода на времето възпалението уврежда кожата, оставяйки я сърбяща и зачервена.

Чести причини за възпаление на кожата

Някои фактори предизвикват обостряне на възпалението при хора с екзема:

  • Неправилна диета – има храни, които благоприятстват възпалителните процеси в тялото. Такива са пържените храни, газираните напитки, червеното месо и преработените колбаси, рафинираните въглехидрати и силно преработените олиа и масла. Премахването на тези храни от ежедневното меню може да има благоприятен ефект върху раздразнената кожа.
  • Пушенето – тютюнът е свързан с редица сериозни здравословни проблеми. Освен че дразни кожата, цигареният дим има негативно въздействие и върху имунната система. Той предизвиква хронично възпаление в тялото. При пушачите се откриват по-високи нива на възпалителни маркери като С-реактивен протеин (CRP) в кръвта им. Изследване от Вестникът на Американската академия по дерматология показва, че хората, които пушат или са вторично изложени на цигарен дим, са по-склонни да развият екзема от тези, които не са изложени на тютюневите изпарения.
  • Алергени – има дразнители, които са честа причина за появата на екзема. Такива са някои химикали и аромати, които се съдържат в детергенти, козметика и почистващи препарати. При някои хора алергени могат да бъдат и прахта, полените, козината на домашните любимци, никел и други метали. Един от начините да предотвратите неприятната кожна реакция е да избягвате контакт с причинителя на раздразнение. За целта наблюдавайте стриктно срещу кои вещества реагира вашата кожа.
  • Липсата на сън – добрият сън е от съществено значение за нормалната имунна функция. Сънят помага на имунната ви система в намирането на правилния отговор срещу микробите и други заплахи. Затова хората, които не спят добре, са по-склонни да развият алергия или инфекция. Възпалителните процеси се засилват при нарушения в режима на сън. От друга страна сърбежът, предизвикан от екземите, може допълнително да влоши качеството на съня. Ползването на ново поколение емолиент за възстановяване на кожната бариера като Нанобаза може да подобри съня.
  • Стрес – високите хронични нива на стрес могат да бъдат причина за появата на екзема. Когато сме под стрес тялото ни отделя хормони като адреналин и кортизол. Когато кортизолът е над нормата, той може да предизвика възпаление на кожата и да усетим сърбеж.
  • Инфекции – екземата ни излага на по-голям риск от инфекции. От една страна това е така, защото при нарушение на кожната бариера тя пропуска повече бактерии и микроби. Другото обяснение е, че възпалението пречи на естествения имунен отговор на кожата срещу тези микроби.

При възпаление или екзема – потърсете помощта на дерматолог

За изборът на добър дерматолог, който лекува пациенти с кожно възпаление и екзема може да се доверите на програма Лекзема. Тя е създадена, за да облекчи хората, страдащи от различни видове екзема, като им предостави пълна професионална грижа. За целта обединява мрежа от висококвалифицирани дерматолози, клиники, консултативни центрове и фармацевтичната индустрия за осигуряване на пълна подкрепа и грижа на хората с екзема.

borola