Редовното измиване и употреба на дезинфектант за ръце са задължителни в условия на повишена заболеваемост, но могат да имат негативен ефект върху предразположената към екзема кожа. За справяне с дерматологичното неразположение може да бъде от полза избягването на определени съставки при избора на продукти за лична хигиена.

Как използването на дезинфектант повлиява кожата с екзема?

Формулите на антисептичните продукти спомагат за предотвратяване растежа на болестотворни микроорганизми, но могат да доведат до прекомерно изсушаване на кожата на ръцете. Причината е съдържанието на алкохол и антибактериални съставки в хигиенните продукти. При хората с чувствителна кожа те могат да нарушат бариерната функция на дермата и да предизвикат възпаление. Пристъпите на обостряне са съпътствани от зачервяване, сърбеж и люспене. Честата употреба на дезинфектанти не само влошава състоянието на кожата с екзема, но може да е причина и за поява на заболяването.

Как да поддържаме висока хигиена, като същевременно предпазваме кожата от изсушаване?

Грижата за кожата на ръцете при пациенти с екзема или предразположеност към заболяването включва две основни стъпки:

  • Избор на подходящ продукт за дезинфекция
  • Нанасяне на овлажняващи средства

При екзема се препоръчва избор на дезинфектанти и сапуни, чийто състав отговаря на нуждите на чувствителната кожа. Една от основните характеристики е продуктите да не са ароматизирани. Гликоловата и салициловата киселина също е добре да се избягват, защото изсушават кожата. Парабените са вид консерванти, използвани в редица козметични и хигиенни продукти, но определено не са подходящи за хора с екзема. Колкото по-натурално е съдържанието на средствата за дезинфекция, толкова по-малък е рискът от увреждане на деликатната кожа. Освен това специалистите препоръчват у дома да се използва хидратиращ сапун, който измива добре, но не дразни дермата. А дезинфектантите са подходящи за използване на публични места или при контакт с много хора.

Втората стъпка в грижата за кожа с екзема е редовното нанасяне на качествени овлажняващи продукти, като Липобаза (дневен емолиент) и Нанобаза (нощен емолиент). Те са ефективни за поддържане на кожата в добър вид и състояние. Хидратацията спомага за възстановяване бариерната функция на кожата. За да бъде дермата омекотена и успокоена, е препоръчително овлажняващите продукти да се нанасят след всяко измиване на ръцете и преди лягане.

Още полезна информация за кожното заболяване ще откриете на…

Сайтът на програма Лекзема, който е създаден с ясната цел да подпомага пациентите с екзема и техните близки. Програмата повишава знанието за заболяването, предоставя практически насоки за живот без страдание и оказва емоционална подкрепа на нуждаещите се. Платформата обединява мрежа от висококвалифицирани дерматолози, клиники, консултативни центрове и фармацевтичната индустрия. Ако страдате от кожното заболяване не се колебайте да потърсите помощта на специалист. Запишете час за преглед в клиника „Борола“ в София или се обърнете към консултативните центрове в страната.

borola