Отделете нужното време и внимание на настоящата статия, за да научите повече за дерматологичния проблем „екзема на стъпалата“. Разполагайки с нужната информация за кожното заболяване, ще можете с помощта на специалист да изберете най-подходящото лечение.

Ето какво представлява екземата на стъпалата

Екзема на стъпалата е незаразно хронично кожно заболяване, което засяга кожата на стъпалата. Характеризира се с появата на малки мехурчета, пълни с течност, които предизвикват силен сърбеж. Разчесването и пукането на мехурчетата създава условия за възникване на вторични бактериални инфекции. След завяхване на обрива кожата започва да се лющи. Появява се зачервяване и сърбеж. След известно време мехурите се появяват отново.

Кожното заболяване може да засегне хора от всички възрасти. Наблюдава се сериозно обостряне на оплакванията. Симптомите напомнят за себе си най-често през пролетта и лятото, когато температурите са по-високи и стъпалата се потят. В началото симптомите да се объркат с тези на гъбички по краката. Ето защо при появата им непременно трябва да се потърси помощ от специалист.

Предразполагащи фактори за появата на екзема на стъпалата

Екземата на стъпалата може да се дължи на стрес, хормонални промени през бременността, алергични заболявания, алергия към никел, хром и кобалт, прием на определени лекарства.

Методи за овладяване на екзема на стъпалата

Най-често за овладяване на симптомите на екзема на стъпалата се прилагат дерматологични средства за локална употреба. Неизменна част от терапията са висококачествени емолиенти като Липобаза (дневен емолиент) и Нанобаза (нощен емолиент). Те възстановяват кожната бариера, възвръщат мекотата и еластичността на кожата и намаляват изсъхването и лющенето. Съдържат само доказани съставки и са изключително щадящи към кожата.

В по-тежки случаи се прибягва до употреба на кортикостероиди.

Предотвратяване на екзема на стъпалата

За удължаване периода на ремисия на първо място се препоръчва контрол на стреса. За тази цел помагат техниките за дишане и релаксация, слушането на медитативна музика, практикуването на йога и тай чи. Добре е също да се избягва контактът със сплави на основата на хром, никел и кобалт.

Още полезна информация за екзема на стъпалата

Ако информацията в тази статия ви е била полезна, ви приканваме да посетите интерактивния сайт на програма Лекзема. Той е разработен съвместно с водещи специалисти в областта на дерматологията. Съдържа статии в помощ на страдащите от екзема, които редовно се обновяват. Освен полезна информация сайтът предоставя възможност на посетителите да се свържат с лекар-специалист за провеждане на безплатна онлайн консултация. Единственото условие е заинтересованите предварително да заявят желание, като използват контактната форма на сайта.

borola