Неблагоприятните фактори на околната среда, като студеното време през зимните месеци, обострят проявите на екзема по ръцете. Кожата става болезнено суха, напукана и разранена. За да се облекчи състоянието на засегнатите от екзема на ръцете основното лечение е добре да бъде комбинирано и с натурални терапевтични методи. Те благоприятстват за овладяване на симптомите, особено през студеното полугодие.

Алое вера помага при екзема по ръцете

Алое вера се използва от векове за третиране на различни кожни проблеми. Лековитото му действие е насочено и към облекчаване на дерматит по ръцете. Алое вера притежава антибактериален, антимикробен и имуностимулиращ ефект. Приложен върху кожата, гелът от Алое вера успокоява и ускорява зарастването на рани. Най-добрият и естествен начин е да се използва гел от листа на живо растение, с който да се намазват засегнатите участъци.

Кокосово масло

Маслото от кокос има богато съдържание на мастни киселини, което го прави идеален способ за третиране на много суха и напукана кожа. През зимните месеци точно то е най-предпочитаното средство за успокояване и омекотяване на дермата на ръцете на страдащите от екзема. Кокосовото масло защитава кожата, като образува защитна бариера срещу агресивните атмосферни условия, и оказва противовъзпалителен ефект.

Мед – доказано ефективно лечебно средство за облекчаване на екзема по ръцете

Медът е всепризнат с мощния си антибактериален и противовъзпалителен ефект. В миналото е използван за третиране на изгаряния и лечение на рани. Приложен върху кожа с екзема, медът омекотява, хидратира и предпазва дермата от инфекции, докато се бори с възпалението. Медът от манука е най-подходящ при екзема на ръцете. Нанесен с леки, потупващи движения върху засегнатата дерма на ръцете ускорява зарастването на пукнатините по кожата.

Масло от чаено дърво

Маслото от чаено дърво спомага за овладяване на сърбежа, сухотата и раздразнението на кожата с екзема. Освен това има силно изразен антибактериален, противовъзпалителен и антиоксидантен ефект. Научни изследвания показват, че в комбинация с цинков оксид, маслото от чаено дърво повишава ефективността си при третиране на екзема.

При екзема на ръцете – изберете най-правилния подход на лечение

Ръцете са най-често засяганата от дерматит зона от тялото. Освен лошите атмосферни условия, редица други фактори водят до обостряне на проявите на екзема. Сред тях са използване на агресивни хигиенни препарати, миене с гореща вода и неподходящи измивни продукти и др. За да преодолеете дискомфорта, причинен от кожното заболяване, и ефективно да повлияете състоянието на дермата, се доверете на специалистите от програма Лекзема. Програмата е насочена към осъществяване на активна подкрепа на хората с екзема. В нея взимат участие висококвалифицирани специалисти с богат професионален опит. Ако сте засегнати от екзема не се колебайте, а потърсете тяхната помощ. Запишете час за преглед в клиника „Борола“ в София или се обърнете към консултативните центрове в страната.

borola