Екзема през есента – да, не е за подценяване. Есента е време на преход и промяна, не само в природата, но и за нашата кожа. Измененията в температурата и влажността могат да окажат влияние върху кожата, особено ако страдате от екзема. Това състояние, известно още като дерматит, може да стане по-изразено през този сезон. В тази статия ще разгледаме какво се случва с екземата през есента и как можете да се справите с този проблем.

Екзема през есента – влиянието на природата

Есента носи със себе си не само охлаждане на времето, но и различни фактори, които могат да предизвикат обостряне на екземата.

Сух въздух – с настъпването на студените месеци, отоплителните системи започват да работят, което води до по-сух въздух в помещенията. Сухият въздух може да изсуши кожата, което да я направи по-податлива на раздразнения и обостряния.

Студеното време – хладният въздух и ниските температури могат да доведат до стесняване на кръвоносните съдове и да намалят циркулацията на кръвта в кожата. Това може да влоши състоянието на екземата, като предизвика по-голямо сухо и дразнещо усещане.

Промени в навиците за грижа за кожата – през есента може да се променят навиците за грижа на кожата. Например, използването на по-интензивни почистващи средства или нови козметични продукти може да причини допълнително раздразнение.

Алергени и замърсяване – през есента се увеличава концентрацията на алергени като прахови акари и спори на плесен, които могат да предизвикат алергични реакции и да влошат състоянието на кожата.

Как да се справите с екземата през есента?

Следват няколко съвета, които могат да помогнат за контролиране на симптомите на екземата през есента:

Хидратация – нанасяйте хидратиращи кремове като Липобаза и Нанобаза след всяко измиване, за да запазите влагата в кожата. Това ще помогне да се предотврати изсушаването и да се намали сърбежът, както и раздразнението.

Избягвайте горещата вода – измивайте се с топла, а не гореща вода, тъй като горещата вода може да изсуши кожата и да предизвика допълнителни раздразнения. Използвайте нежни, неароматизирани почистващи средства, за да избегнете допълнителни алергични реакции.

Поддържайте влажността на въздуха – използвайте овлажнители в помещенията, особено ако отоплителната система е включена. Това ще помогне за поддържането на оптимални условия за кожата и ще намали риска от нейното изсушаване.

Изберете подходящо облекло – носете дрехи от естествени влакна като памук и избягвайте синтетични материи, които могат да предизвикат раздразнения. Пазете се от прекомерно изпотяване, тъй като влажността от потта може да влоши състоянието на екземата.

Спазвайте здравословен начин на живот – Добрата храна, редовните упражнения и достатъчният сън могат да помогнат на имунната система да функционира по-добре и да предотвратят обострянето на екземата.

Консултирайте се с дерматолог – ако симптомите на екземата се влошават или не се подобряват с домашни грижи, консултирайте се с дерматолог. Специалистът ще препоръча терапия за контролиране на състоянието.

Есента може да бъде предизвикателна за хората с екзема, но с правилна грижа и внимание можете да управлявате симптомите и да се чувствате комфортно през целия сезон. Ключът е в поддържането на хидратацията на кожата, избягването на дразнители и прилагането на профилактични мерки, които ще помогнат за контролиране на екземата през есента!

Екзема през есента – овладейте я!

Разбираме колко сложно може да бъде намирането на решения за овладяване на екземата през есента. Затова е създадена уникалната програма Лекзема, която обединява знания, информация и опит в една система за управление и контрол на кожните заболявания. Специалистите, участващи в програмата, са ангажирани с помощта на хората, страдащи от екземи, и работят за постигане на по-добро качество на живот без болка.

За ваше удобство, програмата предлага безплатни онлайн консултации, а нашият екип е на разположение за всякакви въпроси.

borola