Екзема през зимата е особено актуална тема, тъй като заболяването има склонност към влошаване. В настоящата статия ще ѝ отделим нужното внимание. Вижте как да се удължи периодът на ремисия!

Ето как да се държи под контрол екзема през зимата

Овлажняване на въздуха

Сухият въздух в затворените помещения е един от най-големите врагове на атопичната кожа. За да се намали увреждащото му действие, е препоръчително да се използва овлажнител за въздух. Инвестицията си заслужава, тъй като този практичен уред ще възстанови здравословната влажност на въздуха.

Хидратиране на кожата

През зимните месеци дълбоката кожна хидратация е от жизнена необходимост за хората с екзема. Тя може да се осъществи чрез прием на достатъчно количество течности и употребата на качествени хидратанти и емолиенти като Липобаза (дневен емолиент) и Нанобаза (нощен емолиент). Тези продукти са създадени с много грижа, за да възстановяват кожната бариера, да поддържат мекотата на кожата и да я предпазват от изсъхване. Съдържат доказани съставки, които са изключително щадящи към кожата. За постигане на оптимални резултати е желателно да се нанасят с леки масажни движения на чиста и подсушена кожа.

Кратък душ с хладка вода

Ако искат да имат здрава и красива кожа през зимата, хората с екзема не бива да се застояват под душа. 5-10 минути са напълно достатъчни, за да се изкъпят. Просрочването на това време крие риск от пресушаване на дермата. Това на свой ред създава предпоставка за сърбеж и кожно раздразнение. Друго, за което трябва да се внимава, е каква е температурата на водата. За предпочитане са стойностите ѝ да не надхвърлят 34-37 градуса.

Подходящи дрехи

Дрехите през зимата трябва да са съобразени с нуждите на атопичната кожа. Водещо при избора им е да са изработени от естествени материи – памук, лен, бамбук. Препоръчително е вълната да се избягва, тъй като тя може да раздразни кожата. Не бива да се пренебрегва и кройката. Тя трябва да е максимално свободна и да позволява на тялото да „плува“ в дрехата. Добре е етикетите на дрехите да се премахват, за да не дразнят кожата.

Още полезни съвети за удължаване на ремисията на екзема през зимата

Ако тази статия ви е била полезна и искате да прочетете още интересни публикации по темата, можете да посетите интерактивния сайт на програма Лекзема. Той е посветен на цялата висококачествена грижа за пациентите с екзема (дерматит). Освен актуална информация за кожното заболяване и стратегии за активен начин на живот без страдания, сайтът предлага безплатни онлайн консултации и прегледи с доказани специалисти дерматолози. Единственото, което е необходимо, е предварително записване на телефон 02 983 6211 или чрез контактната форма на сайта.

borola