Вероятността от развитие на екзема е по-висока сред бебетата, чиито майки са страдали от дефицит на витамин B3, познат още като никотинамид, през бременността. Това е заключението на учени от Саутхемптънския университет във Великобритания, публикувано на страниците на сп. Clinical & Experimental Allergy. Нека видим как са достигнали до него и по какъв начин може да се намали здравният риск.

Как изследователите установяват взаимовръзката между екзема при бебета и недостига на витамин B3 през бременността?

Изводът на членовете на екипа се базира на проучване, проведено сред 500 жени и техните невръстни деца. Докато анализират хранителните навици и предпочитания на майките през бременността, установяват, че недостатъчният прием на витамин B3 с храната повишава значително риска от екзема при новородените. Впечатление им прави, че на най-голяма опасност са изложени децата до 12-месечна възраст. „Проведеното от нас проучване е първото, което свързва дефицита на този витамин в майчиния организъм с потенциалния риск от екзема при бебето“, горди са от успеха си учените. Те продължават да търсят обяснението на този феномен. Към момента надделява мнението, че когато през вътреутробното си развитие бебето не получава достатъчно количество витамин B3, който има важна роля за нормалното функциониране на кожата, кожната му бариера е по-слаба от нормалното. „Необходими са още изследвания, преди да се правят окончателни заключения“, категорични са учените. Докато излязат с окончателно становище по въпроса обаче може да мине много време, а екземата сред новородените е наболял проблем, който не търпи отлагане. Ето защо те приканват жените, които планират бременност или са в трепетно очакване на първата среща със своята рожба, да наложат промяна в своя хранителен режим, за да намалят риска от развитие на екзема при детето. Апелът им е да включат в ежедневното си меню повече източници на витамин B3 като житни култури (елда, булгур, жито), оризови трици, свински и телешки дроб, телешко, заешко и агнешко месо.

Още полезни съвети за предпазване от екзема в детска възраст

Ние от екипа на програма Лекзема напълно подкрепяме апела на американските ни колеги към бъдещите майки. Екземата в детска възраст обаче е многостранен проблем, който изисква предприемането на комплексни действия. Повече методи за превенция и овладяване на коварното кожно заболяване заинтересованите могат да открият на интерактивния сайт на Програмата. Там на базата на последните научни открития нашите висококвалифицирани специалисти предоставят общите стратегии за активен и здравословен начин на живот без страдание. Изчерпателен и компетентен отговор на всеки въпрос, свързан с кожното заболяване, пък са готови да дадат по време на провежданите безплатни училища за екзема и онлайн консултации.

borola