Екзема при малки деца е тема, която вълнува много родители. Ако и вие сте от заинтересованите, не пропускайте настоящата статия. В нея ще дадем насоки как да помогнете на наследника си да се чувства по-добре.

Полезни съвети в случай на екзема при малки деца

Стоп на сърбежа!

Сърбежът е една от най-характерните черти на детската екзема. Колкото и упорит да е той обаче трябва да приучите детето да не се чеше, тъй като разчесването само ще влоши състоянието му.

Без етикети и дрехи от дразнещи материи

Отстранете етикетите на детските дрешки, защото те допълнително могат да раздразнят деликатната кожа на малчугана. Старайте се да подбирате за гардероба на своя наследник безшевни дрехи със свободна кройка, изработени от естествени меки материи (памук, лен). Те не дразнят, не запотяват и благоприятстват естествената вентилация на кожата.

Следете температурата на околната среда

През студените месеци е добре да поддържате температурата в детската стая между 19-20 ºC, да проветрявате редовно помещението и всеки ден да изтупвате завивките. Не навличайте детето вкъщи и навън.

През топлото полугодие следете малчуганът да не се излага на директната въздушна струя на климатика, поддържайте оптимална влажност на въздуха и осигурете надеждна слънцезащита на детето (ДжинДжира Алба Спрей/GinGira Alba Spray).

Душ вместо вана – важна крачка срещу влошаване на екзема при малки деца

Препоръчително е да къпете мъника под душа вместо във ваната. Продължителността на къпането не бива да надвишава 5 минути, за да не се дехидратира деликатната детска кожа. Нужно е да третирате дермата със хипоалергенни измиващи средства, без аромат. Избягвайте триенето при подсушаване на кожата. Попийте водата с леко потупване. След това задължително нанесете върху кожата хидратиращ продукт.

Повече внимание към храните

Следете внимателно менюто на мъника. Изключете от ежедневното му хранене храните, които могат да обострят проявите на екзема.

Говорете за кожното заболяване

Детето трябва да е наясно със своето състояние. Това ще му помогне в бъдеще да овладява само симптомите и да наложи ефективен контрол над заболяването.

Професионална помощ в случаи на екзема при малки деца

Ако имате още въпроси относно екзема в детска възраст или начините, по които можете да подобрите живота на вашия наследник, не се колебайте да се свържете с нас – екипът на програма Лекзема. Още сега можете да зададете вашите въпроси чрез формата за онлайн консултация с доказан специалист по кожни болести. Имате възможност и да посетите училищата по екзема, които регулярно организираме.

borola