През пролетните месеци мнозина биват засегнати от обострени прояви на екзема (дерматит). В следващите редове предлагаме на страдащите от дерматит съвети за връщане на контрола над кожното заболяване и осигуряване на комфорт на дермата през топлите месеци.

Препоръки за овладяване на обострените прояви на екзема през пролетта

Ограничаване на потенето

Обилното потене влошава изявите на екзема, като причинява сърбеж и подуване на кожата. За да се избегне обостряне на симптомите е необходимо да се ограничи силното потоотделяне през най-топлите пролетни дни. За тази цел страдащите от екзема е нужно да носят по-свободни дрехи от естествени, дишащи материи. Да ограничат активностите навън в най-горещите часове, като прекарват това време на закрито място с добра вентилация.

Избягване на пролетните алергени

Учени разкриват връзката между алергиите и дерматита. Според тях, кожата на хората с дерматит има нарушена бариера. Тази особеност спомага за по-бързо изсушаване и напукване на дермата, което предразполага към лесно навлизане на бактерии и алергени. Когато алергените преминат кожната бариера, те предизвикват химична реакция, водеща до възпаление и обостряне на екземата. За да се избегне влошаване на проявите през сезона на алергиите, е нужно да се ограничи контактът с алергени, като полени, прах, мухъл, определени материи, животинска козина, химически дразнители, метали.

Грижи за дермата

Хората с екзема е необходимо да полагат оптимални грижи за кожата си, за да ѝ осигурят необходимия комфорт и да редуцират периодите на обостряне. Това включва набор от различни методи – от използване на специални дермокозметични средства до промени в начина на живот. Добре е още със затопляне на времето да се стартира прием на повече вода, за да се избегне дехидратацията. Внимателно да се подбират продуктите за грижа за кожата, които да я почистват добре, без да я изсушават и раздразняват. Най-добрият начин за овладяване на обострените прояви на екзема е редовното нанасяне на емолиенти (Липобаза – дневен емолиент, Нанобаза – нощен емолиент). Тези продукти с богат естествен състав овлажняват дермата в дълбочина, запазват влагата в кожата и спомагат за възстановяване на кожната защитна функция. По този начин се постига дълготрайно успокояване и намаляване на неприятните изяви.

Осигуряване на комфорт за кожата при обострени прояви на екзема

За да узнаете стратегиите за овладяване на обострените прояви на екзема се обърнете към програма Лекзема. Тя е създадена от видни медицински специалисти, за да осигури на хората с всички форми на дерматит необходимата помощ за ефективно справяне с проявите на кожното заболяване. Можете да запазите своя час за преглед при дерматолозите на Лекзема. Ако имате други въпроси, свързани с кожното заболяване, ги задайте посредством формата за онлайн консултация или чрез контактната форма. През останалото време не пропускайте да четете всички статии за кожното заболяване, които регулярно се публикуват на страниците на Лекзема.

borola