Екзема (дерматит) е едно от най-неприятните кожни заболявания, които изискват постоянни грижи – в периодите на обостряне – за облекчаване на състоянието, а в периодите на ремисия – за да се удължат колкото се може повече във времето. Това означава, че целогодишно трябва да се полагат усилия за избягване на дразнителите, както и постоянни грижи за овладяване на зачервяването и сърбежа по кожата в периодите на обостряне.

Ръцете са сред най-често засяганите от дерматит области от тялото. Екзема на ръцете се среща под три различни форми – иритативен контактен дерматит, алергичен контактен дерматит и атопичен дерматит на ръцете.

Коя е най-честата причина за обостряне на екзема на ръцете?

Миенето на ръцете е сред основните хигиенни навици на всеки човек. Хората с екзема също трябва да го прилагат редовно, за да предотвратят контаминацията с вируси, бактерии и други микроорганизми.

Но редовното миене на ръцете, освен позитиви, крие и своите негативи. Прекомерното миене с агресивни средства и неподходяща техника може повече да навреди, отколкото да донесе ползи за страдащите от екзема.

Дори миенето само с вода отстранява естествените кожни липиди. Това са важни защитни мазнини и молекули, които предпазват най-външния слой на кожата. Те съставляват така важната за кожата бариера, а нарушението ѝ води до възпаление, уязвимост на кожата към алергени от околната среда и последващо обостряне на типичните за заболяването симптоми.

Така, честото миене на ръцете с вода и измиващи средства освен мръсотията, отстраняват и естествените липиди на кожата, което допълнително я изсушава и уврежда защитната кожна бариера.

Възстановяването на кожната бариера е сред ключовите фактори за облекчаване на проявите на екзема. Тъй като обикновено дерматитът се характеризира с нарушена кожна бариера, всякакви допълнителни смущения, предизвикани от външни фактори само могат да влошат състоянието.

Екзема на ръцете – как да я овладеем при обостряне?

Хората, които страдат от екзема на ръцете, е добре да се съобразяват с температурата на водата, която ползват. Добре е тя да е хладка, но в никакъв случай гореща. Друг правилен подход е да се използват максимално щадящи средства и да не се мият твърде дълго време ръцете.

Редовните грижи за достатъчно омекотяване и хидратиране на кожата са ключът към поддържане на добра защитна бариера. Специалистите от програма Лекзема са единодушни, че редовното прилагане на качествени хидратанти и емолиенти като Липобаза (дневен емолиент) и Нанобаза (нощен емолиент) може да донесе само и единствено ползи за страдащите от екзема не само на ръцете, а и на други зони от тялото.

borola