Застоен дерматит, варикозна или застойна екзема, варикозен дерматит – различни наименования, използвани за означаване на едно и също кожно заболяване. То засяга долните крайници и е най-разпространено сред хората с варикозни вени. Причинява се от влошена циркулация на кръв към крайниците, но може да бъде провокирано и от редица други фактори. Научете повече за причините на кожното заболяване, начините, по които се проявява, и как да бъде успешно овладяно.

Кои фактори водят до развитие на застоен дерматит?

Както вече споделихме, застойната екзема афектира най-често хората с лошо кръвообращение и варикозни вени. При тях тя се развива поради не добро функциониране на венозните клапи на долните крайници. Когато тези клапи не изпомпват кръвта обратно към сърцето, тя застоява продължително време в краката и вените се разширяват. От разширените вени може да се оттече течност в околната тъкан. Това предизвиква реакция от страна на имунната система, характеризираща се със суха, сърбяща и лющеща се кожа.

Други рискови фактори, които могат да предизвикат поява на варикозен дерматит, са:

 • продължително обездвижване
 • наднормено тегло и затлъстяване
 • високо кръвно налягане
 • сърдечна недостатъчност
 • бъбречна недостатъчност
 • венозна тромбоза
 • поява на застойна екзема след операция или травма в областта на долните крайници

Кои са симптомите на застойна екзема?

Подуването на глезените е един от първите симптоми, които сигнализират за поява на варикозна екзема. Те са следвани от чувство за тежест и умора в долните крайници. Оплакванията могат да отшумят за кратко при почивка, но се завръщат отново след физическа активност. Варикозната екзема протича още със:

 • зачервяване, задебеляване и изсушаване на дермата в областта на глезените (тя може да изглежда още жълтеникава или кафява)
 • изпъкнали и дебели варикозни вени със син или тъмно лилав цвят
 • сърбеж, болка и поява на язви по краката, отделящи течност
 • загуба на окосмяване по долните крайници

Какви са препоръките за овладяване на застоен дерматит?

Специалистите обръщат внимание на полагането на мерки за овладяване на главната причина на варикозната екзема – разширените вени. Това е основният начин за успешно решаване на проблема. Тъй като лечението на екзема е специфично е нужно то да бъде проведено под медицинско наблюдение. На засегнатите от тази и други видове екзема се препоръчва да потърсят професионална помощ. Такава могат да получат от екипа специалисти на здравната програма Лекзема. Тя е разработена специално в унисон с нуждите на страдащите от кожното заболяване. Програма Лекзема предоставя голямо количество информация, професионални препоръки и безплатни онлайн консултации, достъпни на платформата на програмата. Ако желаете да получите компетентно мнение по интересуващите въпроси относно заболяването – запишете своя час за преглед при дерматолог.

borola