Застойна (варикозна) екзема

Повечето форми на екзема (дерматит) са провокирани от неблагоприятни външни въздействия върху кожата. За появата на кожни проблеми обаче влияние може да окажат и ендогенни (вътрешни) фактори. Именно такива са налице при застойната екзема. Състоянието е известно още като варикозна екзема и варикозен дерматит.

Варикозна екзема – същност и разпространение

Варикозна екзема е кожно заболяване, засягащо долните крайници. Среща се основно при хора с разширени вени на краката. Голям процент от засегнатите са хора без достатъчна физическа активност, при които е влошена микроциркулацията в зоната на крайниците.

Причини за поява на варикозна екзема

Основните причини за развитие на варикозна екзема са:

  • разширени вени на краката (хронична венозна недостатъчност)
  • обездвижване на долните крайниците

При изброените състояния кръвта се застоява продължително време във вените на краката. Това влошава снабдяването на кожните клетки с хранителни вещества и кислород и те постепенно некротизират (загиват). В резултат се появяват характерните за варикозната екзема симптоми.

Симптоми на варикозна екзема

Те включват:

  • силно зачервяване (еритема) на кожата на краката (особено около глезените, където тя е най-тънка)
  • хиперпигментация
  • сърбеж
  • оток на глезените (едем)

Протичане на варикозна екзема

Проявите на вариозна екзама се променят с времето като състоянието на засегнатата кожа постепенно се влошава. В началото се наблюдава изсушаване на кожата и само повърхностни промени в структурата й. С напредването на заболяването възпалението прогресира, кожата се лющи, появяват се дълбоки открити язви. Повишава се рискът от сериозни инфекции.

Лечение на варикозна екзема

Лечението на варикозна екзема трябва да се провежда под лекарско наблюдение и да се спазват стриктно препоръките с цел избягване на сериозни усложнения. Терапията е подобна на останалите форми на екзема като се прилагат мерки за овладяване на основното заболяване – хронична венозна недостатъчност (разширени вени) и др.