Шведски учени са установили, че въвеждането на риба в менюто на бебето, преди то да навърши 9 месеца, значително понижава риска от хронифициране на екзема в по-късен етап от живота им.

Как изследователите са достигнали до обнадеждаващия извод, че рибата предпазва от екзема в ранна детска възраст?

Научните търсения на членовете на екипа са провокирани от изследване, публикувано в специализираното научно списание за педиатри Archives of Disease in Childhood, което наред с факторите на средата посочва режима на хранене като вероятната причина за лавинообразното нарастване на случаите на атопична екзема сред най-малките пациенти в западноевропейските страни. „Кожното заболяване, което в дерматологичната практика се означава и като атопичен дерматит, поразява основно кърмачета и деца до 6-годишна възраст. Ако не се предприеме своевременно адекватна терапия, съществува реална опасност състоянието да придобие хроничен характер“, предупреждават учените. Верни на принципа, че профилактиката е най-доброто лечение, те решават да проследят промените в менюто на появилите се на бял свят мъници в 5000 семейства. Всички малчугани са част от мащабно проучване, което следи здравето на над 17 000 деца, родени през 2003 г. в Западна Швеция. За целите на изследването родителите е трябвало да водят подробен дневник за храните, приемани от децата след навършване на 6-месечна възраст, както и за възпалителните кожни прояви на екзема. Половин година по-късно при сравнителния анализ на резултатите учените забелязват, че след въвеждане на риба в менюто на малчуганите около 8-мия месец от живота им, рискът от появата на екзема намалява с 25%. Данните нееднозначно потвърждават този факт. В началото на проучването, когато мъниците все още не са консумирали морския деликатес, 13% от семействата заявяват, че наследникът им страда от екзема. След захранване на малчугана с риба обаче, се наблюдава рязко намаляване на броя на заболелите. Изследователите отдават силната превантивна роля на рибата в борбата срещу екзема на високото съдържание на полезни омега-3 мастни киселини в месото. Противно на очакванията им, не е открита съществена разлика в профилактичните свойства на мазните и немазните риби. Единствената препоръка на учените е родителите да се спират на риби с доказано качество и произход, за да предотвратят максимално възможността от алергична реакция у детето при захранването.

Всички методи за ефективен контрол на екзема на едно място

Още компетентна и актуална информация за последните новости в превенцията и лечението на различни видове екзема заинтересованите могат да открият в специализираната онлайн платформа на програма Лекзема. Освен ценни насоки за активен и здравословен начин на живот без страдание, там те ще получат емоционална подкрепа и компетентна грижа от висококвалифицирани специалисти с богат професионален опит. Справяйки се с физическите и психологически аспекти на кожното заболяване, засегнатите ще съумеят да го контролират по възможно най-добрия начин.

borola