Честото миене на ръцете и употребата на дезинфектанти е ефективен начин за предпазване от коронавирус, но също така може да причини изсушаване на кожата. Причината се корени в използването на хигиенни продукти с високо съдържание на алкохол и агресивни антибактериални съставки. Те разрушават кожната бариера, като оставят дермата суха, раздразнена и по-податлива на болестотворни микроорганизми, инфекции или обостряне на съществуващи кожни заболявания. За щастие има начини, чрез които да продължим да поддържаме висока хигиена, като същевременно предпазваме кожата от изсушаване.

Полезни практики за защита от изсушаване на кожата при често миене на ръцете и употреба на дезинфектанти

Измиване на ръцете с топла вода

Използването на гореща вода не подобрява ефективността на хигиенните мерки за предпазване от коронавирус, подчертават дерматолозите. Честото миене на ръцете с гореща вода разрушава защитните слоеве на кожата. По този начин допринася за нейното изсушаване, напукване и болезнено разраняване. Специалистите съветват да използваме топла вода, вместо гореща, и да спазваме 20-секундното правило за измиване на ръцете.

Правилен подбор и използване на хигиенните средства

Знаем, че спиртът и силните съставки в препаратите за дезинфекция са опасни за кожата. Но е нужно да подчертаем, че честотата на използването на тези продукти в ежедневието също е от значение. Ако прекарваме повече време у дома и нямаме контакт с потенциално заразени предмети или повърхности, можем да преустановим употребата на дезинфектант. У дома можем да използваме хидратиращ сапун, без добавени аромати, който да измива добре, но да не вреди на кожата. Дезинфектанти е удачно да използваме на публични места, в офиса, след кихане и кашляне, или след контакт с предмети или повърхности, използвани от голям брой хора.

Предпазване от изсушаване на кожата при почистване

При дезинфекция на дома, кожата на ръцете може да бъде не само изсушена, а и сериозно увредена. Винаги носете домакински ръкавици при използване на почистващи препарати. Не пренебрегвайте тези защитни средства и при ежедневно миене на домакинска посуда. Носете ръкавици при пазаруване, за да избегнете риска от заразяване с коронавирус, както и за да редуцирате използване на дезинфектант. Измийте ръцете си веднага след прибиране у дома и приложете дълбоко хидратиращ дермопродукт.

Мощна защита от изсушаване на кожата при честа употреба на дезинфектанти

Най-важната стъпка за предпазване на кожата от изсушаване при често миене и употреба на дезинфектанти е използването на правилните дермокозметични продукти. За целта, здравните експерти на програма Лекзема, предлагат решение за здрава кожа. То включва три продукта, известни сред доволните клиенти и дерматолозите, като ефективни средства за поддържане на кожата хидратирана, в добър вид и състояние. Препоръчва се прилагане на ДжинДжира Цинк Пиритион/GinGira® Zinc Pyrithione спрей по 3-4 пъти дневно. Дермокозметичният продукт мигновено успокоява и омекотява сухата кожа, хидратира в дълбочина и подобрява еластичността на дермата. ДжинДжира Цинк Пиритион съдържа важната активна съставка цинк пиритион, която притежава противовъзпалително и антимикотично действие. Мощните хидратанти и емолиенти в състава на продукта имитират водно-липидната мантия на кожата, като по този начин възстановяват разрушената ѝ защитна структура. ДжинДжира Цинк Пиритион се предлага в иновативна високотехнологична козметична форма – специална емулсия във вид на спрей.

Съветът на дерматолозите е грижата за сухата кожа да бъде допълнена от дневен и нощен емолиент. Подходящи продукти за тази цел са:

  • Липобаза/Lipobase® – специален дермокозметичен продукт, който поддържа естествената защита на кожата. Подходящ е за суха и чувствителна кожа. Допринася за възстановяване на хидратацията и мекотата на кожата като възвръща физиологичното й равновесие и я прави гладка и еластична. Липобаза се нанася два пъти дневно.
  • Нанобаза/Nanobase® – съвременен високотехнологичен емолиент за възстановяване на кожната бариера. Подходящ е за увредена, суха и чувствителна кожа. Допринася за предпазване на кожата от изсъхване, намалява лющенето и я предпазва от вредни въздействия. Нанобаза се нанася веднъж дневно, вечер преди сън.
borola