Иритативен контактен дерматит

Много често дерматит (екзема) се развива вследствие на неблагоприятно външно въздействие върху кожата, нарушаващо структурата й или процесите, протичащи в нея. Типичен пример в това отношение е състоянието иритативен контактен дерматит.

Иритативен контактен дерматит – същност

Както проличава от името, иритативен контактен дерматит се развива при контакт на кожата с вещества, които предизвикват раздразнение. Това раздразнение се проявява с остра възпалителна реакция и протича по неалергичен механизъм.
За разлика от други форми на дерматит, иритативната контактна форма няма изразен хроничен характер и по-често протича като остра възпалителна реакция.

Разпространение на заболяването

Това е най-често срещаната форма на контактен дерматит. Среща се около 4 пъти по-често от алергичната форма на заболяването (в около 80% от случаите контактният дерматит е иритативен). Няма строга корелация между проявите на заболяването и пола или възрастта на пациента. Иритативен контактен дерматит може да се развие при деца и възрастни, мъже и жени.

Причини за поява на иритативен контактен дерматит

Много и различни фактори може да предизвикат неалергично раздразнение (иритация) на кожата и да провокират контактен дерматит. Това са:

  • агресивни перилни и почистващи препарати
  • груби повърхности, с които кожата е в контакт
  • дразнещи кожата текстилни материали (вълна и други по-груби материи)

Под увреждащото действие на тези фактори клетките на епидермиса (повърхностния слой на кожата) освобождават медиатори на възпалението (провъзпалителни цитокини). Именно те предизвикват типичните кожни оплаквания.

Иритативен контактен дерматит – симптоми

Сред типичните оплаквания при тази форма на дерматит са:

  • зачервяване (еритема)
  • оток (едем) около засегнатия участък
  • пареща болка и сърбеж
  • лезии в зоната на кожата, която е била в контакт с дразнителя
  • поява на мехурчета с прозрачна течност

Протичане на иритативен контактен дерматит

Иритативният контактен дерматит протича като остра възпалителна реакция. Симптомите на кожно раздразнение са налице много скоро след контакта с дразнителя.

Характерно е, че при по-продължително дразнене на кожата проявите на дерматит постепенно се влошават. Като дразнители могат да действат дори вещества, които при по-кратка експозиция не предизвикват иритация. Типичен пример за това са случаите на кумулативен иритативен контактен дерматит. Те са налице при хора, често миещи ръцете си със сапун например. При единично излагане на този дразнител кожата не реагира, но при честа и продължителна експозиция е налице контактен дерматит.

За протичането на иритативния контактен дерматит е характерно и постепенно повишаване чувствителността на кожата към определени дразнители. Възможно е при по-често излагане на тях кожата да започне да реагира като към алергени, т.е. да се развие алергичен контактен дерматит.

Иритативен контактен дерматит – лечение

В повечето случаи състоянието се подобрява с прилагане на локално лечение с емолиенти и евентуално кортикостероиди при по-остро кожно възпаление. Необходимо е и да се избягва контакт с продукти, дразнещи кожата.