Макар темата за екзема често да е застъпена в медиите у нас, все още много хора се питат какво е атопичен дерматит. С настоящата статия ще отговорим на този въпрос и ще предложим ефективно решение.

Какво е атопичен дерматит?

За всички, които се питат какво е атопичен дерматит, ще кажем, че заболяването е:

Хронично

Атопичен дерматит, атопична екзема или просто екзема е дерматологично заболяване с хронично-рецидивиращ ход. Казано с други думи, това е болест на кожата, която протича с периоди на затихване и обостряне на симптомите. Проявява се със сърбеж, зачервяване, лющене и „сълзене“ на кожата. Точната причина за възникване на атопичен дерматит не е известна. Предполага се, че появата му до голяма степен се дължи на нарушена регулация на имунната система. Решаваща роля в това имат цитокините IL-4 и IL-13.

Наследствено обусловено

За появата на атопичен дерматит не допринасят само имунологични и екологични фактори. Редица изследвания са довели учените до заключението, че заболяването има генетичен компонент. Установено е, че ако един от родителите има атопична екзема, рискът детето да я наследи е 60%. В случай че и двамата родители са в плен на кожното страдание, процентът скача на 80 на сто.

Свързано с други здравословни проблеми

С термина „атопия“ се означава генетична предразположеност към развитие на алергия. Това обяснява защо хората с атопичен дерматит обикновено са „хипералергични“. Наред с кожното заболяване те често страдат от астма, алергичен ринит (сенна хрема), алергичен конюнктивит или хранителна алергия.

Криещо риск от усложнения

Освен че води със себе си други заболявания, атопичният дерматит може да причини инфекциозни и психологически усложнения. Практиката сочи, че тези нежелани последствия се наблюдават основно при пациенти, които не контролират заболяването или не следват предписаната терапия.

Вече отговорихме на въпроса какво е атопичен дерматит. А сега ще разкрием какво не е характерно за заболяването
Доказано е, че кожното заболяване НЕ е:

Типично само за деца

Голяма част от „жертвите“ на атопичен дерматит са деца. Официалните данни сочат, че 80% от случаите заболяването се диагностицира преди 5-годишна възраст. Това обаче не означава, че то трябва да се разглежда като детска болест. Опитът показва, че атопичната екзема спохожда много хора в зряла възраст. Един на всеки 20 възрастни е в плен на кожното страдание като при тях симптомите са по-силно изразени.

Заразно

Дали поради незнание, или поради други причини, много хора смятат, че атопичният дерматит е заразен. Това е напълно фалшиво убеждение! Независимо колко близък и продължителен е контактът със страдащия от атопична екзема, не съществува риск от зараза. Заболяването не се предава при споделяне на дрехи, кърпи и спално бельо. Въпреки това не се препоръчва да се споделят лични вещи поради хигиенни съображения.

Провокирано от стрес

Обикновено по аналогия с други кожни заболявания като псориазис причината за атопичен дерматит се търси в стреса. В действителност обаче силното нервно напрежение не е „виновно“ за появата на екзема. Единственото, за което може да му се търси отговорност е влошаването на сърбежа, един от най-неприятните симптоми на дерматит.

Цялостно решение при атопичен дерматит

След като изяснихме какво е атопичен дерматит и какво не е характерно за него, можем да преминем към овладяване на заболяването.

Поради това че точната причина за атопична екзема е неизвестна, няма специфично лечение. За щастие, заболяването може да бъде контролирано с подходяща терапия и адекватни грижи за кожата.

Заинтересованите могат да получат експертни препоръки за лечението на атопичен дерматит от дерматолозите на програма Лекзема. Доказани специалисти в своята област, те предоставят цялостна висококачествена грижа за хората с екзема. Освен че да дават компетентна информация за кожното заболяване, оказват и емоционална подкрепа на засегнатите и техните семейства. За да са максимално полезни на нуждаещите се, организират безплатни онлайн консултации, прегледи и училища за екзема. Начинът, по който желаещите могат да се възползват от предлаганите услуги, е следният:

  • заявката за онлайн консултация се подава посредством контактната форма в сайта www.lekzema.com
  • подлагането на първичен преглед и посещението на училище по екзема се извършва след предварително записване на телефоните, обявени в сайта.

Прегледът се извършва в клиника „Борола“, разположена в сърцето на София, и в мрежата от клиники и консултативни центрове в цялата страна.

borola