Контактен дерматит е сред най-честите оплаквания, които ни принуждават да посетим дерматолог. Каква е същността на кожното заболяване и как да го овладеем?

Повече информация за кожното заболяване контактен дерматит

Контактен дерматит е възпалително заболяване, което се проявява с обрив при контакт на кожата с алерген или дразнител. Това разделя този вид дерматит на два подвида – алергичен и иритативен. Най-общо казано при контактен дерматит, причинен от определено вещество или фактор, който раздразва кожата, имаме моментално възникващо възпаление. За разлика от него, контактният дерматит причинен от алерген, може да забави кожната си проява с няколко дни. Докато различни дразнители причиняват двете състояния, и двата вида екзема имат еднакви симптоми и начини за лечение.

Алергичният контактен дерматит се среща по-често при жените

В много от случаите, този вид контактен дерматит е причинен от козметични продукти, бижута, използване на латексови или гумени продукти. Възпалението се появява върху кожата от 24 до 72 часа след физически контакт с алергена. Обривът се локализира най-често в областта на лицето, врата, ушите и ръцете. Възпаление може да бъде локализирано и в интимните зони в резултат на използване на агресивни интимни продукти. Кожата в засегнатите зони се зачервява, подува се и се появява сърбеж. Също така, възпалените кожни участъци могат да се удебелят и да загрубеят. Една от проявите на алергичен контактен дерматит, която го различава от иритативната форма е, че при първия, възпалителната реакция е разпространена на по-голям участък.

При иритативен контактен дерматит възпалението на кожата възниква почти на момента

Този вид екзема може да бъде причинен от химикали, но може да се развие и в следствие на фактори на околната среда. Сред тях са прекаленият престой във вода, твърде честото миене на ръцете, плуване и др. Може да бъде причинен и от излагане на прекалено ниски температури. Иритативният контактен дерматит е свързан с работа в определени условия, като постоянен контакт с химикали, почистващи и перилни препарати. Той може да се появи и при излагане на слънце и силен вятър, както и пребиваване в замърсена среда. Сред дразнителите на кожата, които могат да причинят иритативен контактен дерматит, са грубите повърхности и материи. Симптомите на този вид екзема са същите като при алергичната форма. Появява се зачервяване и сърбеж в засегнатата област, където е бил контактът с дразнителя.

При възникване на някоя от формите на контактен дерматит е добре към назначеното от специалист лечение да прибавим ефективни натурални методи за овладяване на възпалението.

Натурални методи за овладяване проявите на контактен дерматит

Прилагането на тези методи цели да подпомогне възстановяването на кожата. Като за начало обаче, е необходимо да се премахнат познатите алергени и кожни дразнители, било то от диетата или заобикалящата среда.

Сред препоръчваните натурални методи за контрол над контактния дерматит са:

  • Прием на Омега-3 мастни киселини (ТриОмега 1000+), пробиотични храни, продукти, богати на витамин C и колаген
  • Консумиране на боровинки – малките плодове са познати със силното си противовъзпалително действие. Консумацията им намалява алергичната кожна реакция.
  • Овлажняване на кожата, особено в засегнатите области – прилагането на висококачествени емолиенти (Липобаза – дневен емолиент, Нанобаза – нощен емолиент) е в основата на добрата грижа за кожата. Когато тя се възстановява, употребата им става особено необходима. Винаги хидратирайте кожата след баня. Подсушавайте я без да търкате, за да не обострите възпалението.
  • Вана със соли от Мъртво море – според изследвания, прилагането на тази процедура има редица положителни ефекти върху раздразнената кожа. Солите от Мъртво море имат свойството да хидратират кожата като намаляват възпалението и спомагат за по-добрата функция на защитната кожна бариера.

При контактен дерматит или друг вид екзема – консултирайте се със специалисти за оптимална грижа за кожата

Програма Лекзема събира на едно място трудът, опитът и знанието на редица видни специалисти, за да осигури качествена помощ на засегнатите от екзема. На интернет страницата на Лекзема ще намерите цялата налична информация относно кожното заболяване и неговите форми. Не изпускайте възможността да получавате винаги адекватни здравни съвети и подкрепа в борбата с дерматита.

Интерактивният сайт на Лекзема предоставя на своите читатели възможността да проведат напълно безплатен преглед със специалист. Отново на страницата на програмата ще намерите и форма за онлайн консултация, за да зададете въпросите си бързо, лесно и безплатно.

Програма Лекзема осигурява важна подкрепа на всички нуждаещи се, за пълноценен живот без кожни смущения.

borola