Есента е изключително неблагоприятен сезон за децата, които страдат от атопичен дерматит (атопична екзема). Причината е, че рязкото понижение на температурата, ниската влажност на въздуха в обитаваните помещения и стресът, породен от завръщането към рутината на училищното ежедневие, създават предпоставка за обостряне на състоянието. Ето защо в първостепенна задача за родителите се превръща предприемането на мерки, с помощта на които да се минимизира действието на негативните фактори.

Как родителите да помогнат на своите наследници да избегнат обострянето на атопичен дерматит през есенните месеци?

Дерматолозите дават на родителите следните ценни практически съвети, за да предотвратят рецидивите на кожното заболяване при децата през настоящия сезон:

Навременна превенция

От медицинска гледна точка профилактиката е най-добрият метод за запазване здравето на детската кожа през есента. Родителите непременно трябва да се фокусират върху идентифицирането и избягването на факторите, които отключват заболяването или влошават неговото протичане. Постигайки го, те ще направят съществена крачка за предотвратяване или намаляване на последиците върху ежедневието на малчуганите.

Подходящо облекло

Облеклото е от изключителна важност за налагане на ефективен контрол над атопичен дерматит при децата през есенните месеци. Препоръчително е от детския гардероб да отсъстват прекалено прилепнали дрехи, изработени от синтетични тъкани или вълна. Те могат да запарят и да раздразнят кожата. За предпочитане е изборът да пада върху дрехи със свободни кройки от качествена естествена материя като памук.

Дълбока хидратация

Овлажняването на кожата има ключова роля за предотвратяване на обострянето на атопичен дерматит при малчуганите през есенните месеци. Редовната и продължителна употреба на качествени хидратанти и емолиенти като Липобаза (дневен емолиент) и Нанобаза (нощен емолиент) намалява сухотата, възстановява хидролипидния баланс, успокоява и омекотява външната обвивка на детското тяло. Именно поради това те трябва да са ежедневни спътници на мъниците.

Ограничаване на стреса

Стресът, съпровождащ началото на учебната година, може да отключи нов пристъп на атопичен дерматит при децата. И макар нервното напрежение да не може да се избегне напълно, винаги могат да се предприемат мерки за неговото ограничаване. Доказали своята ефективност във времето са различните терапевтични игри, състоящи се в изграждане на къща с подръчни материали или занимания с вода. Увличайки малчуганите в тях след училищните занятия, родителите ще възстановяват душевното им равновесие и значително ще намалят риска от обостряне на кожното заболяване.

Повече полезна информация за подобряване контрола на атопичен дерматит при децата през есента

Още изпитани във времето стратегии за профилактика и овладяване на атопичен дерматит при децата по това време на годината може да откриете в интерактивния сайт на програма Лекзема. Той е разработен с много грижа специално за страдащите от всички възрасти от най-честите видове екзема. Там на достъпен език на базата на последните научни изследвания доказани специалисти с богат опит в областта на дерматологията предоставят компетентни здравни съвети за живот без страдание. За да са максимално полезни, те провеждат и безплатни прегледи, онлайн консултации и училища за екзема. Заинтересованите могат да следят инициативите на сайта на Програмата и при желание да се включат в тях.

borola