Изключителното кърмене до 4-6 месец на бебето намалява с 50% опасността от развитие на екзема през първата година от живота му и с 54% – до навършване на 16-годишна възраст на детето. Това доказва скорошно проучване, проведено от учени от Кралския колеж в Лондон, университета на Западна Англия в Бристол, Харвардския университет в Кеймбридж, САЩ и университет „Макгил“ в Монреал, Канада.

Как изследователите установяват, че бебетата, които са кърмени, са защитени в голяма степен от екзема?

Изводът на международния екип, публикуван в списанието на Американската медицинска асоциация (JAMA), е направен въз основа на задълбочен анализ на данни от проучването PROBIR (Изследване за насърчаване на интервенцията при кърмене). В рамките на проучването (от юни 1996 до декември 1997 г.) е проследено здравословното състояние на 17 046 жени от Беларус, избрани на случаен принцип, и техните здрави новородени. 50% от участничките кърмят своите бебета, като се доверяват на инстинкта си. Другата половина от доброволките следват стриктно официалните препоръки за изключителното кърмене на Световната здравна организация (СЗО) и Детския фонд на ООН (UNICEF). За целите на проучването учените правят анализ на кожата на 13 557 юноши, включително и такива от проучвателната група за насърчаване на интервенцията при кърмене. От направения сравнителен анализ се оказва, че кърменето според препоръките на СЗО предотвратява до 50% от случаите на екзема при бебетата до 1 година и до 54% при децата до 16 години. Резултатите показват още, че кърменето оказва протективен ефект срещу атопичен дерматит – хронично кожно заболяване, от което по последни данни страда всяко 5 дете в развитите страни. Изключителното кърмене до 4-6 месец от живота на бебето, който промотира СЗО с цел предотвратяване на алергии и инфекции, не намалява риска от астма. Резултатите го потвърждават нееднозначно – 1,5% от децата, които са били изключително на кърма, имат симптоми на астма. От хроничното възпалително заболяване на бронхите, пък страдат 1,7% от малчуганите в контролната група. Независими от този малък „пропуск“ обаче специалистите препоръчват на майките да кърмят децата, за да допринесат за тяхното добро здраве в дългосрочен план.

Още полезна информация за предотвратяване и овладяване на екзема в детска възраст

Ние от екипа на програма Лекзема подкрепяме призива на чуждестранните ни колеги към връщане на естественото хранене на бебетата в първите месеци от живота им. Вярваме, че единствено така малчуганите ще са здрави и ефективно защитени от упоритата екзема.

Повече полезна информация, свързана с профилактиката и овладяването на кожното заболяване в детска възраст, може да откриете на интерактивния сайт на програмата. Там на базата на последните научни изследвания ще ви насочим към общите стратегии за активен и здравословен начин на живот на вашия невръстен наследник. Освен това провеждаме безплатни онлайн консултации, прегледи и училища за екзема. Единственото условие, за да се възползвате от тях, е, като заявите своето желание да се включите чрез попълване на кратка форма в сайта на програма Лекзема. Направете го още сега, за да наложите ефективен контрол над кожното заболяване и да осигурите детство без страдание на вашите деца.

borola