С приближаване на лятото темата за лечение на слънчев дерматит, наричан още слънчева алергия или фотодерматит, става все по-актуална. Ето защо в настоящата статия ще акцентираме върху нея. Продължавайте да четете, за да разберете в какво се състои терапията и на кого може да се разчита за провеждането ѝ.

Общи мерки за лечение на слънчев дерматит

Лечението на тази специфична форма на контактен дерматит се определя от тежестта на състоянието на пациента. Мерките са насочени главно към овладяване на симптомите. При слабо изразени симптоми не се прибягва до лекарствена терапия. За облекчаване на кожното дразнене и обрива, които нерядко са придружени от сърбеж, помага налагането със студен компрес. При силно изразена симптоматика и тежко протичане се пристъпва към медикаментозно лечение. Действието на предписаните лекарства е насочено към потискане на имунната система и контролиране на възпалението.

Най-често използваните и предписвани медикаменти за лечение на слънчев дерматит

За контрол на симптомите специалистите най-често предписват глюкокортикоиди (клас стероидни хормони) и нестероидни противовъзпалителни средства.

Други начини за лечение на слънчев дерматит

Фототерапия

Контролираното излагане на ултравиолетова светлина е друга възможност за лечение на фотодерматит. Симптомите се овладяват посредством десенсибилизация на кожата. Терапията дава добри резултати, но не е подходяща за всеки.

Хранителни добавки

Установено е, че следните хранителни вещества показват добри дългосрочни резултати в лечението на фотодерматит:

  • витамин B3 (ниацин)
  • витамин C, D и E
  • бета каротин (прекурсор на витамин A)
  • омега-3 мастни киселини (ТриОмега 1000+)
  • антиоксиданти (Оксибор Форте)
  • протеини

Трудно може да се набави достатъчно количество от посочените вещества чрез храната. Именно поради това те се приемат под формата на хранителни добавки.

Превенцията – най-добрият начин за лечение на фотодерматит

От медицинска гледна точка профилактиката е най-добрият начин за запазване здравето на кожата през най-горещия сезон от годината.

За да не напомни фотодерматитът за себе си, трябва да се:

  • избягва излагането на слънце в часовете с най-силна слънчева радиация
  • използват висококачествени слънцезащитни продукти
  • носи шапка и удобни дрехи от естествена материя, които добре покриват тялото

Екипът, който може да помогне за лечението на фотодерматит

Ние от програма Лекзема приканваме всеки, който страда от слънчев дерматит, да се обърне към нашите дерматолози за съдействие. Благодарение на своята богата ерудиция и професионален опит те ще проведат адекватно лечение за овладяване на симптомите. Онлайн консултациите са напълно безплатни. За провеждането им е необходима предварителна заявка. Повече информация за предлаганите услуги има на сайта ни: www.lekzema.com.

borola