Пациентите страдащи от невродермит през зимата изпитват неприятен сърбеж по кожата, придружен от екзема. Студеният или топъл въздух премахват необходимата влага от вече сухата кожа, което я прави още по-чувствителна, отколкото е. Тогава и най-нежният допир може да бъде проблем.

Невродермит през зимата – защо се влошава?

Хората с невродермит страдат от суха кожа, а това състояние се влошава от студеното време. Фактори като студен въздух, както и липса на серамиди в организма, водят до нарушаване на повърхностния липиден слой. Липидният слой представлява собствената мазнина на кожата, която е и част от кожната бариера. Ако тя се наруши или намали, това води до възпалителни процеси, особено при хора, страдащи от невродермит през зимата. Това е така, защото кожната бариера е нарушена, което означава, че бактериите или чужди тела могат да раздразнят кожата по-лесно.

Променящите се температури стресират кожата

Всеки знае, че температурните колебания през зимния период могат да бъдат големи. От една страна, кожата на пациентите с невродермит е особено чувствителна към фактори като студ или вятър. А, от друга – вие сте изложени на големи температурни колебания поради промяната на местоположението ви – вън на студа или у дома, на топло. Така се появява и потта, която дразни чувствителната кожа и още по-лесно възниква екзема. Това е още една причина, невродермитът през зимата да се обостря.

За кои части от тялото трябва да се грижите особено добре, ако имате невродермит през зимата?

За да предотвратите пристъп на невродермит, особено през студените месеци, е добре да използвате подходящи кремове за кожата, за да я предпазите от раздразнения. По това време на годината, трябва да обърнете особено внимание на зоните, изложени на студ, но и на останалите от тялото, за които знаете, че са чувствителни и биха били засегнати по-лесно.

Невродермит през зимата при възрастни хора

С напредване на възрастта, кожата като цяло става по-суха. Този ефект се засилва още повече през студения сезон. Възрастните хора са по-склонни да получат обостряне на екзема през зимата, следователно – имат по-голяма нужда от овлажняване на кожата си. Ето защо е важно те да се погрижат за нея, за да не се стигне до по-тежка форма на невродермит.

Обличайте се с мисъл

През зимата е почти невъзможно да не отидете поне няколко пъти на ден от студа на топло и обратно. Най-добре е да облечете няколко по-тънки слоя дрехи един върху друг, вместо дебело яке. Дрехите е добре да са изработени от дишащи материи като, напр. памук. Шаловете и чорапогащниците също трябва да са меки и позволяващи на кожата да „диша“, тъй като често много пациенти имат особено чувствителни вратове и крака в задната част. Избягвайте материи, предизвикващи сърбеж, тъй като това може да влоши невродермита.

Укрепване на кожната бариера при хора с невродермит през зимата

С адаптирана грижа за кожата, вие може да я предпазите от студа и ефективно да намалите риска от обостряне на невродермита. Нанасяйте редовно емолиенти (Липобаза и Нанобаза) върху кожата си сутрин и вечер, а при необходимост – и през останалата част на деня. Емолиентите осигуряват не само необходимата мазнина и влага, но също така доставят на кожата основни елементи, които липсват в нея, а това са предимно серамиди 1 и 3, както и филагрин. Това укрепва кожната бариера, а така тя става по-еластична, сърбежът намалява значително и вече не е толкова податлива на раздразнения.

За още полезна информация относно видовете дерматит – бъдете първи

Надяваме се, че статията ви е била полезна, а още интересна информация може да прочетете в сайта на програма Лекземаwww.lekzema.com. Всичко, което ще намерите в нея е на лесноразбираем език, а фактологическата част е изцяло проверена. При възникнали въпроси, не се колебайте, а се свържете с експертите в областта на имейл адрес office@lekzema.com.

borola