Невродермит

Невродермит е форма на атопичен дерматит, означавана и като хроничен лихен симплекс. Проявите му са характерни, поради което се разглежда отделно от другите типове екзема.

Невродермит – същност

Като невродермити се означават случаите на атопичен дерматит при възрастни. Заболяването е хронично и протича с периоди на ремисия и обостряне. Проявява се със задебеляване и зачервяване на кожата. Когато се локализира в определена зона на тялото (най-често китките, врата, гърба или глезените), се означава като ограничен невродермит. Когато проявите му се разпространят на различни места по тялото, говорим за дифузна форма на невродермит.

Разпространение на невродермит

Статистиката показва, че най-голяма част от страдащите от невродермит са хора над 50-годишна възраст. Повечето от тях са жени. Предразположени към заболяването са хората с фамилна обремененост по отношение на екзема и други кожни проблеми, както и подложените на високо психическо натоварване.

Причини за поява на невродермит

Като форма на атопичен дерматит, за невродермита е характерно, че протича успоредно с други придружаващи състояния. Най-често това са разстройства на имунната, ендокринната или нервната система, влошено емоционално състояние, стомашно-чревни проблеми и др.

Симптоми на невродермит

Първото оплакване при хората с това заболяване е свързано с поява на силен сърбеж, който постепенно се засилва с времето и е много трудно да се пренебрегне. Разчесването на кожата прави засегнатите от дерматит участъци по-дебели и плътни.

Протичане на невродермит

Характерно е, че в първите стадии на невродермит проявите са ограничени в определени зони на тялото, а с времето състоянието постепенно преминава в дифузна форма, особено при хората, които не могат да устоят на сърбежа.

В началните етапи засегнатите участъци на кожата са само зачервени и сърбящи. Редовното им разчесване от една страна води до оформянето на люспи по повърхността им, а от друга – повишава риска от вторични кожни инфекции.

Лечение на невродермит

Невродермитът се изявява като кожно проявление на атопичните процеси, протичащи в тялото и засягащи също нервната, енокринната и имунната система. Успешното лечение зависи от идентифициране и премахване на факторите, които утежняват състоянието на кожата.

Добре е да се разчита на допълнителна козметична или медицинска помощ – употреба на емолиенти и хидратанти, локално лечение с кортикостероиди и калциневринови инхибитори, лечение с фототерапия и др.