През зимните месеци проявите на атопичния дерматит се обострят. За това допринасят основно неблагоприятните климатични условия през този сезон. Как се отразяват понижената влажност и студът на атопичната кожа и по-какъв начин може да се ограничи неблагоприятното им въздействие ще разберете в следващите редове.

Основни фактори, които оказват негативно влияние върху засегнатите от атопичен дерматит през зимните месеци

Сух въздух в помещенията

Зимата е един от най-влажните сезони поради честите валежи от дъжд и сняг. Вместо обаче кожата на страдащите от атопичен дерматит да е добре хидратирана, тя е по-суха и зачервена от обикновено. Причината е, че потърпевшите прекарват продължително време в затворени помещения с лош микроклимат. Нарушената епидермална бариера е пряко следствие от включените на максимална степен отоплителни уреди, които изсушават въздуха. В резултат на това атопичната кожа става лесно уязвима за инфекции и поява на сърбеж. „Жертвите“ на кожното страдание започват да разчесват инфектираните участъци и влизат в порочен кръг, от който сякаш няма излизане в периода от декември до март.

Ниски температури

Освен ниската относителна влажност на въздуха в дома и офиса, неблагоприятните климатични условия също оказват негативен ефект върху кожата на страдащите от атопичен дерматит. Утежняващ хроничното кожно заболяване фактор е и липсата на слънчеви лъчи от ултравиолетовия спектър. Макар да са основните „виновници“ за стареенето на кожата и за появата на злокачествени кожни образувания, UV лъчите се използват ефективно за облекчаване симптомите на атопичен дерматит. Неслучайно са в основата на фототерапията, която се прилага при лечение на леки, умерени и тежки форми на екзема при възрастни.

Ограничаване на негативното въздействие на факторите на средата, които обострят изявите на атопичен дерматит през зимата

Хората с атопичен дерматит не могат да влияят на природните условия през зимата, но са способни да предприемат адекватни превантивни мерки, за да ограничат максимално неблагоприятните последствия на средата. Грижата за кожата включва ежедневно нанасяне на хидратанти и емолиенти като Липобаза (дневен емолиент) и Нанобаза (нощен емолиент). Те свеждат до минимум риска от увреждане на бариерната функция на кожата и ограничават трансепидермалната загуба на вода. Срещу дехидратирането на дермата е удачно използването на овлажнител за въздух, който поддържа оптимална влажност в обитаваните помещения.

При необходимост от полезна информация и практически съвети за профилактика и овладяване на неприятните симптоми на атопичния дерматит може да се обърнете за съдействие към висококвалифицираните специалисти от програма Лекзема.

borola