Атопичният дерматит е най-често срещаната форма на екзема при кърмачета в световен мащаб. Основните провокиращи фактори за отключване на заболяването са генетичната предразположеност на бебето, промяната в хранителния му режим поради недостиг на кърма у майката и продължителното му излагане на замърсяване. При болшинството от засегнатите проявите на атопичната екзема отшумяват с времето. Докато мъниците израснат обаче е необходимо да се полагат някои основни грижи за деликатната им кожа.

Грижа за кожата при кърмачета с атопичен дерматит

Вследствие на нарушената бариерна функция на кожата новородените, страдащи от атопичен дерматит, се отличават с особено чувствителна външна обвивка на тялото. Поради това е особено важно родителите да избягват стимулите, които предизвикват дразнене на кожата на техните наследници:

  • Бебешките дрехи от вълна и синтетични материи са противопоказни. Вместо тях трябва да се използват такива от памук и коприна.
  • Облеклото на най-малките трябва да се почиства старателно с качествен хипоалергичен препарат. След изваждане от пералната машина е добре да се провери дали дрехите са добре изплакнати. В случай че по тях има следи от пяна, те трябва да се изплакнат отново.
  • От съществено значение е да се избягва излагането на детето на резки температурни промени, тъй като това допълнително влошава симптомите на заболяването.

Препоръки за къпане на новородени с атопичен дерматит

Къпането играе ключова роля за облекчаване дискомфорта на бебета с атопична екзема. За да е наистина ползотворно обаче, е необходимо да се спазват някои основни правила:

  • Новородените трябва да се къпят веднъж дневно с почистващи средства, щадящи кожата.
  • Продължителността на процедурата не бива да надвишава 15 минути.
  • Оптималната температура на водата е между 32-34 градуса.
  • Детето трябва да се подсуши внимателно с мека хавлия.
  • Необходимо е кожата на най-малките да се третира с подходящи емолиенти, като Липобаза след измиване и подсушаване, които облекчават раздразнението и сърбежа.
  • Добре е ноктите на кърмачето да се режат след баня, когато са още меки, за да се избегне впоследствие рискът от нараняване на раздразнената кожа.

Надежден съюзник в грижата за кожата на новородените с атопичен дерматит

Висококвалифицираните медицински специалисти от програма Лекзема напомнят на родителите на кърмачета с атопична екзема, че могат да се обърнат към тях за съдействие в борбата с мъчителното кожно заболяване, което влошава качеството на живот на техните невръстни наследници. Те са готови да допринесат за намаляване дискомфорта на новородените с надеждна здравна информация, ценни препоръки и безплатни прегледи и ще продължат да работят неуморно за тази кауза за осъществяване на пълен контрол над заболяването.

borola