Себорейният дерматит е хроничен кожен проблем, който предизвиква сериозен физически и естетически дискомфорт. Голяма част от “жертвите” на кожното заболяване признават, че са склонни да пренебрегнат зачервяването на кожата, отделянето на мазни кожни люспи и сърбежа, но не й изпълнените с ужас погледи, които случайните минувачи ежедневно им отправят. Ние от екипа на програма Лекзема сме подбрали някои ефективни методи, които ще помогнат на хората със себореен дерматит да овладеят неприятните симптоми и да повишат значително самоувереността си.

Начини за справяне с проявите на себореен дерматит

  • Сведете до минимум употреба на продукти, които се борят с прекомерното омазняване на кожата. Безразборното им прилагане води до изсушаване на дермата. Това стимулира мастните жлези да отделят още повече себум и проявите на себореен дерматит се обострят.
  • Избягвайте дермокозметичните продукти със съмнителен произход и качество. Те запушват порите на кожата, а химикалите, които съдържат, са сериозна предпоставка за влошаване на общото й състояние. Използвайте измиващи средства за тяло, които щадят дермата. За предпочитане са такива, които съдържат селен или цинк.
  • Пийте достатъчно вода, защото хидратирането е съществена част от грижата за кожата. Течности като чай или сок не могат да компенсират нейната липса. Живителната течност ще овлажни кожата и съвсем естествено ще предотврати неприятния лъщящ ефект в централните части на лицето.
  • Придържайте се към балансиран начин на хранене. Добре е в ежедневното ви меню да присъстват храни, които доставят на организма необходимото количество хранителни вещества, за да функционират оптимално всички системи. Благотворен ефект върху зоните, засегнати от себореен дерматит, ще окажат авокадото, пъпешът, портокалите, папаята и зехтинът.
  • Постарайте се да не мислите постоянно за състоянието на кожата си. Тревогите само усложняват ситуацията. Гледайте положително на живота и се освободете от излишната самокритика и негативните самовнушения.

Продължително овладяване на симптомите на себореен дерматит

За удължаване периода на ремисия при себореен дерматит специалистите от програма Лекзема препоръчват на засегнатите непрестанно да полагат качествена грижа за кожата. Изключително важно е дори при липса на симптоми редовно да третират кожата с хидратанти и емолиенти като Липобаза (дневен емолиент) и Нанобаза (нощен емолиент). Това гарантирано ще подобри структурата на кожата, ще заздрави бариерната ѝ функция и ще спомогне за намаляване случаите на обостряне на себорейния дерматит.

При себореен дерматит е подходяща и употребата на дермокозметични продукти, които съдържат цинк пиритион (ДжинДжира Цинк Пиритион). Той има изразено противогъбично действие и е високоефективно средство срещу гъбичките от род Malassezia – водеща причина за поява на себореен дерматит.

borola