Макар честото миене на ръцете да предпазва от новия коронавирус, то може да доведе до отрицателни последици при екзема. Какви са те и как да се предотвратят ще разберете в настоящата статия.

Основните отрицателни последствия от честото миене на ръцете при екзема

Прекомерното измиване на ръцете уврежда и без това деликатната кожна бариера на хората с екзема. Защитната функция на кожата съвсем отслабва, трансепидермалната загуба на вода се ускорява, епидермисът се изсушава. Състоянието на кожата рязко се влошава и тя става податлива на инфекции. В резултат е твърде възможно пациентите, които са постигнали ремисия, да получат обостряне на симптомите.

Работещи начини за намаляване на отрицателните последици от честото миене на ръцете при екзема

Избягване на агресивните измивни средства

Голяма част от измивните средства, предлагани в търговската мрежа, изобилстват от агресивни съставки, които пресушават кожата и променят нейното pH. Ето защо те не бива да се използват от хора с екзема. За тях има специално създадени продукти за всекидневна хигиена, които са със щадяща формула за нежно и меко почистване на кожата. Именно на тях трябва да се залага.

Нанасяне на овлажнител за ръце

След като ръцете са измити и внимателно подсушени с мека кърпа или салфетка, е време за нанасянето на висококачествен емолиент като Липобаза (дневен емолиент) и Нанобаза (нощен емолиент).Тези продукти осигуряват първокачествена грижа за деликатната кожа на хората с екзема. Благодарение на високото количество мастни вещества в състава, те възвръщат мекотата и еластичността на кожата.

Носене на измивното средство и овлажнителя в опаковки за пътуване

Желателно е, когато са навън, страдащите от екзема да носят измивното средство и овлажнителя в удобна малка разфасовка. Така ще намалят до минимум риска от нежелани последици, предизвикани от честото миене на ръцете. При това не бива да забравят да почистят старателно външната страна на флакона след всяка употреба. По този начин ще възпрепятстват пренасянето на болестотворни микроорганизми.

Още полезни съвети при екзема в условия на засилени хигиенни мерки

Ако тази статия е била полезна за вас, ви приканваме да посетите специализирания сайта на програма Лекзема www.lekzema.com. Там ще намерите още много информация, свързана с поддържането на хигиена, храненето и начина на живот при екзема. В случай на въпроси, не се колебайте да се свържете с нас на имейл office.lekzema.com. Не пропускайте да се възползвате напълно безплатно от онлайн консултация и училище за екзема. За по-подробна информация се свържете с нас чрез контактната форма или телефона, обявен в контакти.

borola