Невероятно, но факт – симптомите на упорития контактен дерматит могат да бъдат овладени с помощта на домашни средства. Не пропускайте следващите редове, за да узнаете кои са те и как се приготвят.

Домашна помощ при контактен дерматит

Овесена баня

Противовъзпалителните свойства на овеса го превръщат в пръв помощник на страдащите от контактен дерматит. За да се възползват максимално от него и да забравят за сърбежа, те трябва да приготвят отвара. За целта са им необходими 4 с.л. овес (75 г) и 2 чаши вода (500 мл). Когато водата заври, се маха от котлона. Прибавя се овесът и се разбърква. След като изстине, течността е готова за употреба. Идеална е както за баня на тялото, така и студени компреси, в случай че има сърбеж в зоната на очите.

Алое вера

Редица медицински изследвания сочат, че алое вера се отразява благотворно върху кожата на хората с контактен дерматит. Това е така заради силно изразения му противовъзпалителен ефект. Потърпевшите могат да усетят положителния ефект на това чудодейно растение, като разрежат надлъжно едно от месестите му листа. Гелът от вътрешната страна на листото внимателно се изгребва и се нанася върху засегнатата област от кожата.

Компреси с лайка

Благодарение на своето противовъзпалително действие лайката е широко използвана за потушаване симптомите на контактен дерматит. За да се насладят на ползите й, „жертвите“ на кожното страдание трябва да приготвят отвара по традиционния начин. Единственото, което им остава след това, е да напоят памучен тампон със сместа и да го нанесат върху засегнатите кожни участъци.

Краставица

Заради овлажняващите си свойства и високото съдържание на витамин C любимият на много хора зеленчук се използва успешно в домашната терапия на контактен дерматит. Поставени директно върху кожата, парчетата краставица моментално успокояват възпалението и овлажняват дермата.

Още препоръки за успешно овладяване на контактен дерматит

Ако имате нужда от още компетентни съвети за справяне с контактен дерматит, посетете интерактивния сайт на програма Лекзема. Там на едно място са събрани изпитани методи и стратегии за борба с кожния проблем при деца и възрастни. Освен това на лесен и достъпен език е поднесена информация за характерните симптоми и прояви на заболяването. Обогатявайки знанията си и повишавайки здравната си култура, ще имате възможност да наложите по-добър и ефективен контрол на заболяването.
За успешния контрол на контактен дерматит и при ремисия, и при обостряне можете спокойно да разчитате и на нашите висококвалифицирани специалисти. Ерудирани и с богат опит, те са готови да откликнат на всеки ваш въпрос и да ви предложат всеобхватна грижа. Не пропускайте да се възползвате от услугите им още сега, като си запишете предварително час в клиника „Борола“ или мрежата от консултативни центрове в цялата страна.

borola