Кухина, изпълнена с гнойна материя, оградена със здрава обвивка.
Остър, кратък, внезапно започващ, непродължителен.
Вещество, което предизвиква алергична реакция в организма на предразположени лица.
Състояние на свръхчувствителност, причинено от контакт с определени алергени.
Възпаление на носната лигавица, което е предизвикано от различни алергени при хора със свръхчувствителност. Бива сезонен (сенна хрема), целогодишен и професионален алергичен ринит.
Възпалително заболяване на конюнктивата с алергичен характер. Представлява реакция на свръхчувствителност на организма към определен алерген.
Синтетични форми на витамин Д. Те имат потискащ ефект върху имунната система и забавят растежа на клетките на кожата. Калципотриол е най-широко използваният витамин Д аналог за лека до умерена форма на псориазис.
Медицинска история на болния за появата на заболяването му, неговото развитие и заболяванията, които се наблюдават в семейството му.
Алергична реакция от бърз тип, характеризираща се със съкращение на гладката мускулатура и разширение на кръвоносни съдове. Проявява се със зачервяване, сърбеж, оток, и шоково състояние. Анафилактичният шок е най-тежката проява на алергия, което е животозастрашаващо състояние.
Субстанция, блокираща или потискаща деструктивните окислителни реакции. Антиоксидантите премахват или унищожават свободните радикали. Примери – витамини А, С и Е, минералът селен, ензимите каталаза и супероксиддисмутаза, коензим Q10 и комбиниран препарат Oxybor Forte.
Наследствено възпалително заболяване на кожата, което започва в детството и се характеризира с неспецифична реакция на организма към множество дразнители (алергени). Той е една от най-често срещаните екземи.
Фамилна склоност към развитие на алергични заболявания – атопичен дерматит, алергичен ринит, астма, алергичен конюнктивит, хранителна алергия.
Биологичните продукти са изработени от живи организми от животински или човешки протеини. Все по-широко се ползват при лечението на пациенти с тежки симптоми на псориазис. Работят чрез насочване на имунната система и показват висока ефективност при псориазис.
Алергично заболяване, протичащо с пристъпи на експираторен (издишване) задух поради нарушена бронхиална проходимост.
Съкращаване на гладката мускулатура на стените на бронхите и бронхиолите.
Разширяване на кръвоносните съдове.
Свиване и намаляване просвета на кръвоносните съдовете.
Мехурче, обикновено е изпълнено с течност.
Защитен отговор на организма срещу различни патологични агенти, който има за цел тяхното разрушаване и елиминиране.
Слой от кожата, разположен под епидермиса. Състои се от съединителна тъкан и смекчава въздействието на натиск и опън върху тялото.
Възпаление на кожата (екзема).
Епидермис е най-външният слой на кожата, който образува непромокаема предпазна обвивка по повърхността на тялото. Състои се от слоест вроговяващ епител с базална мембрана под него.
Възпалителна реакция на кожата, причинена от различни външни и вътрешни фактори. Обривите показват промени в зависимост от фазата на възпаление (остра или хронична).
Излизане на течност и клетки от кръвоносните съдове. Образува се ексудат.
Козметични средства, които активно помагат за овлажняване (хидратиране) и/или омазняване на кожата. Прилагат се широко при третирането на суха кожа.
Произлизащ от вътре, развиващ се вследствие на вътрешни причини, образуващ се в организма.
Повишено количеството на еозинофилите (определен вид левкоцити) в кръвта. Еозинофилията се разглежда основно като проява на алергично състояние.
Зачервеняване на кожата – ограничено или дифузно. Може да е физиологична или патологична.
Термин, описващ заболяване, което няма ясен произход или видима причина.
Устойчивост на организма, сложна система от защитно-приспособителни реакции с цел защита и превъзмогване на болест или инфекция.
Имуномодулатори са вещества, които имат способността да въздействат върху имунната система, т.е. да я модулират. Действието им може да се изразява в потискане (имуносупресия) и засилване (имуностимулация) дейността на имунната система.
Често срещана форма на екзема, която се дължи предимно на мнократнен контакт на кожата с дадено вещество от външната среда. Контактният дерматит бива алергичен и иритативен.
Локални калциневринови инхибитори (Tacrolimus, Picecrolimus) са медикаменти с имуномодулиращо действие и много добър ефект при атопичен дерматит. Прилагат се както като дълготрайна локална терапия при пристъп, така и превантивно по време на ремисия. Ефективни са при умерено тежки до тежки форми на атопичен дерматит при възрастни и деца над 2-годишна възраст.
Уплътняване и задебеляване на кожата поради хроничен възпалителен процес в епидермиса и дермата. Наблюдава се при атопичен дерматит.
Плътно възелче с кръгла или неправилна форма, леко надигнато или на нивото на кожата.
Сърбеж. Може да бъде генерализиран или локализиран в определена област.
Притежават силно фотосенсибилизиращо действие. Имат способността да се натрупват в кожата и повишават чувствителността й към слънчевите лъчи. Псоралените предизвикват еритем и пигментация след ултравиолетово облъчване.
Ограничена лезия, изпъкваща над нивото на кожата с жълтеникав цвят, съдържаща гной.
Период от развитието на дадена хронична болест или клинично състояние. В периода на ремисия болният или е свободен от симптомите, или те са овладени и проявите им остават относително стабилни с времето, без излекуването да е сигурно. Терминът се използва често за хронични болести, такива като псориазис.
Синтетични деривати на витамин А (ретинова киселина).
Потенциал на водород. Скала, използвана за измерване на относителна киселинност или алкалност на субстанциите. Скалата е от 0 до 14. pH със стойност 7 се смята за неутрално; стойност под 7 означава увеличена киселинност; стойности над 7 показват повишена алкалност.
Комбинация от прилагане на псорален (вещество, което повишава чувствителността на кожата към ултравиолетови лъчи) и облъчване с UVA-лъчи по схема.
Мастна субстанция, отделяна от жлезите в кожата.
Нарушена мастна секреция на кожата (нарушено отделяне на себум).
Хронично възпалително еритемо-сквамозно кожно заболяване. Засяга предимно т.нар. себорейни зони – скалпа, челото, бузите, ушите, шията, горната част на гърдите, между лопатките. Протича със зачервяване в тези участъци, с лющене на повърхностния слой на кожата.
Отнасящ се за цялото тяло.
Лечение с морска вода, соли и водорасли. Изключително полезен метод за повлияване кожата на цялото тяло при псориазис или екзема.
Фибрите (влакнини, баластни вещества) са сложни въглехидрати, които намаляват освобождаването на инсулин и ограничават складирането на мазнини в организма. Храните, богати на фибри, засищат и регулират дейността на стомашно-чревния тракт. Фибрите са важен компонент на здравословната диета.
Гнойно възпаление на космения фоликул без засягане на мастната жлеза и околната тъкан.
Форма на лечение с ултравиолетови (УВ) лъчи. Ползва се широко и успешно като лечебен метод в дерматологичната практика.
Свръхчувствителност към храни. Те предизвикват редица симптоми от страна на кожата, храносмилателния тракт, дихателната система и др.
Прекомерно вроговяване на епидермиса (най-външният слой на кожата), при което той задебелява. Образува се по-голямо количество рогово вещество в отделни части на тялото, напр. длани, ходила и др.
Заболявания, които са устойчиви или рецидивират след определен период, често за цял живот. Хроничните заболявания могат да бъдат както сравнително леки като сенна хрема, така и сериозни като множествена склероза, псориазис и др.