Прилагането на билки и натурални отвари върху засегнатите от себореен дерматит кожни участъци дава положителен ефект. Природните методи за овладяване на проявите на кожното страдание са предпочитани от мнозина, тъй като има благотворно действие и не предизвикват нежелани реакции. Ако сте засегнати от тази специфична форма на екзема – продължете да четете публикацията, за да научите кои са природните дарове, които помагат.

Повече информация за себореен дерматит

Себорейният дерматит е форма на екзема, която се проявява с хронични възпаления по кожата. Най-често те се образуват в областта на скалпа, носа и веждите, както и на други места по тялото с висока концентрация на мастни жлези. Обикновено дермата там е зачервена, силно сърбяща и лющеща се. Това, само по себе си, създава голям дискомфорт на засегнатите.

От себореен дерматит могат да страдат както възрастните, така и децата. Причините за поява на състоянието се крият в хиперсекреция на мастните жлези и заселването на кожата с гъбички от рода Маласезия. Те са и тези, които причиняват пърхот. Към предразполагащите фактори за развитие на себореен дерматит можем да причислим хормонален дисбаланс, прекомерна употреба на алкохол, отслабени имунни функции и автоимунни заболявания.

Решения от природата – овладяване на себореен дерматит с билки

  • Лайка – полезното растение има доказано антисептично и омекотяващо кожата действие. При себореен дерматит може да се прилага под формата на запарка за прочистване на засегнатите кожни зони. Друг удачен вариант е поставянето на мокър компрес върху участъците от дермата.
  • Алое – сокът или гелът от алое има антибактериално, противовъзпалително, регенериращо и овлажняващо действие. При кожни проблеми е препоръчително да се използва пресен сок или гел за директно приложение върху засегнатите зони.
  • Амла – азиатското дърво се използва от древни времена заради лечебните си свойства. Амла е богата по съдържание на антиоксиданти и етерични масла. На пазара се предлага и в прахообразно състояние. Смесете я с малко вода до получаването на паста и приложете върху дермата при себореен дерматит и пърхот.
  • Нийм – в Индия, дървото Нийм е широко използвано в народната медицина. Терапевтичните му свойства го превръщат в идеално природно решение за овладяване на кожните прояви при себореен дерматит, екзема и псориазис.

Съветите на специалистите при себореен дерматит

Медицинските специалисти от програма Лекзема напомнят, че изключително важен момент от лечението на себореен дерматит е справянето с гъбичките Маласезия. Те препоръчват на засегнатите да прилагат върху засегнатите кожни участъци природни продукти със съдържание на цинк пиритион (ДжинДжира Цинк Пиритион). Други полезни мерки за овладяване на кожното състояние можете да намерите на интерактивния сайт на програма Лекзема. В него ще откриете цялата налична информация за методите на лечение на всички видове екзема, включително и себореен дерматит. Ако имате допълнителни въпроси, задайте ги на медицинските специалисти посредством формата за онлайн консултация.

borola